Index Vakbarát Hírportál

Kidobják a zenei könyvtárat a Pálffy-palotából?

2015. június 1., hétfő 12:41

A hazai zenész- és művészvilágban egyre többen aggódnak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményéért. Állítólag hamarosan el kell költözniük a FSZEK központi épületének szomszédságában álló, patinás Pálffy-palotából, hogy az 1867-ben, Ybl Miklós tervei alapján megépített, műemléki védettséget élvező épületet más célra lehessen majd felhasználni.

De mi is ez a zenei gyűjtemény?

Az Ötpacsirta utca és a Reviczky utca sarkán álló Pálffy-palota pár lépésre van a Szabó Ervin Könyvtár központi épületétől. A VIII. kerület Palotanegyedének egyik legimpozánsabb épülete, ami a francia rokokó és az olasz reneszánsz jegyeit egyesíti eklektikus stílusban. Az épületet 1998-ban újították fel, ekkor költözött ide a zenei gyűjtemény korábbi helyéről,  a Fehérhajó utcából.

De ami még ennél is fontosabb: itt van az ország legnagyobb nyilvános és kölcsönözhető zenei gyűjteménye, ahol minden megtalálható, ami csak a zenével kapcsolatos, legyen az kotta, könyv, cd, videó, dvd vagy zeneipari szaklap. Emellett az épület a központi fekvése miatt koncerteknek, tudományos előadásoknak, zenés filmvetítéseknek, kiállításoknak, irodalmi esteknek és zenés gyerekfoglalkozásoknak is rendszeresen helyet biztosít.

Bezárással ünneplik az 51. évfordulót?

A zenei gyűjtemény ráadásul tavaly májusban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját: 1964-ben maga Kodály Zoltán nyitotta meg a kapuit.

Telefonon kerestük az ügyben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójának titkárságát, de a sok egyéb teendőre hivatkozva későbbre ígértek tájékoztatást. Amint megkapjuk a választ, frissítjük a cikket!

Rovatok