Index Vakbarát Hírportál

Mutasd a játszótered, megmondom, ki vagy

2015. június 14., vasárnap 17:06

James Mollisonról akkor olvastunk utoljára, amikor körbefotózta a gyerekek szobáját mindenhol a világ körül. Mivel ő maga Kenyában született, és fotósként nagyjából a világ minden táját bejárta, látszik, hogy érdekli, hogy a környezet milyen hatással van a személyiségünkre. Legújabb projektjében a játszótereket vizsgálta meg a világ körül: iskolaudvarokon állította fel a fényképezőgépét és azt figyelte, hogyan használják a gyerekek ezt a közösségi teret. "Az érdekelt, hogyan tanuljuk meg kezelni a társas kapcsolatokat, és hogyan találjuk meg a helyünket a világban a játék segítségével."

Az óriási nyomatokat végül több képből illesztette össze egyetlen nagy és mozgalmas tablóvá, amelyen alaposan megfigyelhetjük a gyerekeket játék közben. Ahogyan a gyerekszobás képeknél, itt sem az volt a cél, hogy csak a harmadik világbeli gyerekeket fotózza: amerre járt a világban, ott készített egy képet, gazdag és szegény iskolákban egyaránt, éppen azért, hogy rámutasson a sokszínűségre és az egyenlőtlenségekre. Járt Argentínában, Bhutánban, Bolíviában, Indiában, Izraelben, Japánban, Kenyában, Nepálban, Norvégiában, Sierra Leonéban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is. 

Akárcsak a gyerekszobás fotók, a játszóteres képek is megjelentek könyvben, Playground címmel. A könyvhöz az a Jon Ronson írt előszót, akit a Kecskebűvölők című riportkönyvéről is ismerhetünk, és a Frank című nagyszerű film forgatókönyvét is ő írta - ebben viselt Michael Fassbender egy hatalmas papírmasé maszkot a fején. 

Rovatok