Index Vakbarát Hírportál

A Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép is védett lesz

2015. június 15., hétfő 17:28

A Miniszterelnökség a Magyar Nemzeti Bankkal egyetértésben kezdeményezi Munkácsy Mihály Krisztis Pilátus előtt című festményének védési eljárását, írja az MTI.  A Krisztus Pilátus előtt című képet nemrég vettük meg egy kanadai múzeumtól 5,7 millió dollárért.

Egy héttel ezelőtt a Miniszterelnökség a Munkácsy-trilógiához tartozó másik kép, az amerikai Pákh Imre tulajdonában álló Golgotával kapcsolatban is védési eljárás elindítására kérte a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodáját. Az örökségvédelmi törvény szerint ez azt jelenti, hogy a képekre kiviteli tilalom, az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség és állami elővásárlási jog vonatkozik.

A védési eljárás során előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága vitatja meg a védés ügyét, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot, amelyet a műalkotás tulajdonosa bíróságon megtámadhat. Az újabb védési eljárással a kormány megerősíti azt a korábbi szándékát, hogy a kiemelkedő hazai alkotások magyar érdekkörben maradjanak.

A Golgotát azok után nyilvánították védetté, hogy a Magyar Nemzeti Banknak nem sikerült megegyeznie a tulajdonos Pákh Imrével a vételárról. Ő ugyanis 9 millió dollárt szeretne a festményért, a magyar állam azonban 6 milliót fizetett volna érte. Munkácsy Jézus-trilógiájának harmadik darabja az 1896-os Ecce Homo jelenleg a debreceni Déri Múzeum tulajdona.

Rovatok