Index Vakbarát Hírportál

Cameron nekimegy a brit közszolgálati médiának

2015. július 23., csütörtök 07:44

A második, nagy aránnyal megnyert választási győzelme után David Cameron a brit közszolgálati média, a BBC nagy átalakítására készül. Erről közölt most egy részletes háttércikket a Népszava

Az Orbán Viktorral sokszor szövetséget kötő Cameron talán követheti a magyar miniszterelnököt, aki a második kétharmados győzelem után jelentősen átalakította a magyar közmédiát. Éppen ilyesmitől tartanak a britek is, a Telegraph anyaga szerint a tervezett közmédia-reformok ellen már nagyon sok híresség felemelte a hangját a színész Daniel Craigtől kezdve az író J. K. Rowlingon át a szakács Jamie Oliverig. 

Pedig a brit miniszterelnök terveiről még csak nagyvonalakban lehet tudni, ráadásul azok éppen ellentétsek a magyar példával. Egyelőre ugyanis nem attól tartanak, hogy az átalakítások veszélyeztethetik a világszerte ismert BBC hagyományos alapértékét, az objektív, elfogulatlan tájékoztatást. 

Cameronék modernizálás és költséghatékonyság címszóval a BBC szórakoztató szekcióit akarják megvágni, a híradók és a kulturális műsorok maradnának. 

Megváltozott médiafogyasztási szokások

A briteknél kormányzó konzervatív politikusok mindig is gyanakvással nézték a BBC-t (Már Margaret Thatcher is szerette volna átformálni), legutóbb a tavaszi választások idején vádolták elfogultsággal az egyébként az elfogulatlanság iskolapéldájának tekintett BBC-t. 

A Népszava szerint a konzervatívok azzal - a Magyarországon sem ismeretlen érvrendszerrel - indokolják az átalakítás szükségességét, hogy "megváltoztak az idők, a közönségigény, a kibővült médiapiac, az internet megjelenése elkerülhetetlenül új szabályozást, új kereteket követel", írta a lap. 

A brit kormány jelenleg szakértők bevonásával konzultációt fog tartani az átalakításról, a tervek szerint online lehet majd kitölteni egy kérdőívet. 

Rovatok