Index Vakbarát Hírportál

Dépardieu végleg megőrült, a fehérorosz demokráciát méltatta

2015. július 27., hétfő 18:32

Gérard Depardieu szerint Fehéroroszországban minden szép és jó, míg Franciaország "egy katasztrófa, rosszabb, mint Görögország". A színész szerint az Európa utolsó diktatúrájaként nevezett országot vezető Aljakszandr Lukasenkát intelligens embernek nevezte, és a demokrácia jeleként dicsérete azt az áprilisban életbe léptetett fehérorszor törvényt, amely bünteti a munkakerülőket.

Fehéroroszország olyan szép, mint Svájc, csak épp a svájci tehenek nélkül

- mondta Depardieu a fehérorosz televízió 1-es csatornáján, hozzátéve, hogy bár nem ért a politikához, azt látja, hogy a kelet-európai országban "az emberek nagyon boldogok". Dicsérte a táj szépségét, a városok tisztaságát, a széles utakat, azt, hogy az országban nem látni részegeket és "a lányok egyedül is teljesen biztonságban mehetnek haza este".

Azt mondta, hogy régen Franciaországban is jó volt, de mára az ország egy merő katasztrófa lett, még Görögországnál is rosszabb, de erről - mondta - nem is szeret beszélni, mert csak szomorú lesz tőle.

Depardieu szerint hazáját a jelenlegi hatalom a "szociális ingyenélők országává változtatta" olyan feltételeket teremtve, amelyek közepette az emberek megutálják a munkát. "Franciaországban milliók vannak munka nélkül, segélyből élnek, és nem is kell dolgozniuk, mert így is, úgy is megkapják a pénzüket" - fejtegette a világsztár a Belarusz 1 tévében.

A színész ezzel szemben egészségesnek nevezte és a demokrácia jeleként dicsérte az Aljakszandr Lukasenka elnök által áprilisban életbe léptetett törvényt, amely bünteti a "dologtalanságot".

Az "élősködőkről" szóló új törvény értelmében azok a belorusz állampolgárok, akik több mint fél éven át nem adóznak jövedelem után, kötelesek befizetni az államnak 240 dollárt. Azt, aki nem vagy csak részben fizeti be a "dologtalansági adót", pénzbírsággal sújthatják vagy munkára kötelezhetik. Az orosz hírügynökség megjegyzi, hogy egyes belorusz jogvédők szerint a törvény sérti az alkotmányt és a Minszk által is aláírt nemzetközi egyezményeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnöktől 2013-ban kapott orosz útlevelével vízum nélkül utazhatott be Fehéroroszországba Depardieu, aki Lukasenka elnök meghívására két napot töltött az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban. A színész rendkívül intelligens embernek nevezte vendéglátóját, aki Minszk melletti rezidenciáján kaszálni tanította Depardieu-t tv-kamerák előtt.

Rovatok