Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Bohóc Oldalak szerzője, Gorcsakovszki Ferenc

2015. augusztus 12., szerda 13:19

Augusztus 6-án elhunyt Gorcsakovszki Ferenc – vagy ahogy még többen ismerték: Bohóc –, a Bohóc Oldalak nevű vicclap szerzője. A hajléktalan férfit sokan ismerték a budapesti éjszakából, ahol némi aprópénzért cserébe, több mint tíz éven át, árulta a minősíthetetlenül rossz és fárasztó vicceit tartalmazó fanzinját.

Pár éve azonban kis időre kikopott a belvárosból, majd tavaly ismét feltűnt, és a Velvetnek azt mesélte, hogy néhány hónapot kórházban töltött, mivel súlyos vese- és májproblémái voltak az évek alatt elfogyasztott pocsék minőségű szesztől. Akkor azt mondta, jól van, de 25 kilót fogyott, és bevallotta, kis híján elvitte az ital.

Az újságot folytatta, közben a Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatója, Kovács Kristóf portréfilmet forgatott róla, és megkezdődött a Bohóc Oldalak digitalizálása is az egyik mikroblog-szolgáltatón. Sőt, Gorcsakovszki és a lapja még életében emléktáblát kapott a Klauzál téren a Nem mi voltunk! nevű művészeti csoport jóvoltából – a leleplezésen az Index is ott járt. Bohóc akkor már csak gyömbért ivott.

Bohóctól, a budapesti éjszaka egyik legüdébb figurájától a saját viccével búcsúzunk:

– Mit mondanak a szakácsnők, ha meglátnak egy kupac krumplit? 

 (...) ???

– Na, pucoljunk!

Rovatok