Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a velencei biennále nemzeti biztosa

2015. szeptember 4., péntek 14:03

Balatoni Monika szeptember végével kezdeményezte felmentését az emberi erőforrások miniszterénél, írja az MTI. Balatoni Monika 2014. november elseje óta látta el a nemzeti biztosi feladatokat. Kinevezése után kijelentette, a képzőművészet és az építészet mellett a többi művészeti ágra is koncentráló magyar jelenlétet tervez a velencei biennálékon.

A biennále komoly imázsépítési lehetőség mind a részt vevő művészek, mind az országok számára, jó lenne ezeket a lehetőségeket bővíteni a képzőművészeten és az építészeten túl is; ráadásul jó ideje megfigyelhető tendencia, hogy a hagyományos művészeti ágak között egyre inkább elmosódnak a határok.

Amikor Balatoni Monika novemberben meglapta a kinevezését, Bálint Anna kritikus és Kertész László művészettörténész, a megszüntetett Képzőművészeti Lektorátus korábbi vezetője kilátásba helyezte, hogy  bojkottálni fogják a 2015-ös Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállításának pályázatát.

A bojkottra felhívók azt sérelmezték, hogy Balatoninak a kultúrdiplomácia múltja ellenére sem volt semmi szakmai tapasztalata a kortárs művészetben és

nyilvános szerepléseivel és az idei felhíváshoz csatolt bevezetőjével kínos kontextust teremtett a magyar részvétel számára.

Emellett kihangsúlyozták, hogy a biennálék biztosa a 19. századtól kezdve mindig művészeti szakember volt, ezért lemondásra szólították fel Balatoni Monikát. Közel egy évvel később ez meg is történt. A velencei Biennáléra készülő magyar pavilont bemutató sajtótájékoztatóról annak idején mi is beszámoltunk.

Rovatok