Index Vakbarát Hírportál

Ajlan fényképe miatt képek nélkül jelent meg a Bild

2015. szeptember 9., szerda 10:37

Az édesanyjával és testvérével együtt tengerbe veszett menekült kisfiú fényképe felzaklatta a legolvasottabb német bulvárlap olvasóit. Az újság szerint az embereknek joguk van ismerni a valóságot, a keddi szám ezért, a kritikákra reagálva, képek nélkül jelent meg.

Múlt héten mi is beszámoltunk arról, hogy több neves külföldi lap is a címlapján hozta le azt a képet, amelyen egy hároméves, szír kisfiú, Ajlan holttestét lehetett látni a török partoknál.  

Ha ez a rendkívül erős kép nem változtatja meg Európa hozzáállását a menekültekhez, akkor mi fogja?

– fogalmazott költői kérdést az Independent is, ami a brit újságok közül egyedüliként a durvábbik fotót (amelyiken Ajlan még nem a török rendőr karjában, hanem arccal a homokban hever) egyenesen a címlapjára tűzte. A lap nevében az egyik szerkesztő, Amol Rajan később azt nyilatkozta, hogy még most sem érzik úgy, hogy helytelenül döntöttek volna, mivel szerintük a megdöbbentés ereje a szabad sajtó (és ezzel a demokrácia) létfontosságú eszköze. Mint mondta, a céljuk az volt, hogy tettekre sarkallják vele a világot.

A képet a legolvasottabb német lap, a Bild is lehozta, amit az olvasók kifejezetten aggályosnak találtak, ezért az újság a panaszokra adott válaszként kedden képek nélkül jelent meg. A döntés nemcsak a nyomtatott változatot, hanem az online felületet is érintette. A Bild egyébként azzal indokolta Ajlan fényképének közzétételét, hogy a világnak joga van ismernie az igazságot, hogy aztán változtatni tudjon. Azt is hozzátették, a kép a döbbenet mellett rengeteg együttérzést is kiváltott, és sokakat ébresztett rá arra, mi is történik épp a világban.

A Bild írásában Ajlan fényképét Nick Ut mára klasszikussá vált, Pulitzer-díjas fotójához hasonlította, amely egy napalmtámadás idején készült 1972 júniusában, a vietnami háború alatt, és amelyen kétségbeesve menekülő gyerekek voltak láthatóak, köztük egy kilencéves, meztelen kislány, Phan Thị Kim Phúc. (A fotós a kattintás után maga vitte kórházba a sokkos állapotba került és megsebesült kislányt, akinek nagynénje és két unokatestvére is a lángokban halt meg.) A Bild egyébként később még egy csomó olyan fényképet lehozott, amelyeken háborúban súlyosan megsérült, sokszor vérben úszó gyerekek voltak láthatóak. A gyűjtésnek azt a címet adták: Ezek a képek NEM változtatták meg a világot.

Today's BILD leaves picture spaces blank. Apparently reaction to criticism about printing photo of dead refugee boy pic.twitter.com/9kspq0fLFO

— Janosch Delcker (@JanoschDelcker) 2015. szeptember 8.

Ajlan egyébként családjával egy migránsokkal teli gumicsónak utasa volt, ami Kos szigeténél elsüllyedt. A balesetben nemcsak a kisfiú vesztette életét, hanem 11 másik menekült is. Az áldozatok között volt Ajlan édesanyja és ötéves bátyja, Gallup is. Az apa a családja elvesztése után úgy döntött, nem folytatja az utat, és inkább visszatérne Szíriába, hogy ott temethesse el szeretteit, ahonnan eredetileg elmenekültek. A tervek szerint Kanadába, az ott élő rokonaikhoz szerettek volna eljutni.

Rovatok