Index Vakbarát Hírportál

Fekete: A Parlament egy szent hely

2015. szeptember 17., csütörtök 16:57

Maratoni hosszúságú interjút készített a 24.hu Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, egyben a kormány művészetpolitikájának atyaúristene. Az interjúból többek között kiderül, hogy miért szükséges többmilliárd forintos luxusépületben költöztetni a szervezetet, mi számít művészetnek és mi nem, illetve mit gondol Fekete a kormánypárt politikusairól.

Én és Orbán

Hiába liberálisozta le 2000-ben az akkor már magát évek óta konzervatívként meghatározó Fideszt, ma 15 évvel később szerinte már egyes kifejezések mást jelentenek. Orbánt államférfinek tartja és a tények változtatták meg a vele kapcsolatos véleményét. Azt viszont tagadta 2012. januárjában írt nyílt levélben Orbán mellett álltak volna ki, csak a magyar kormány szuverenitását védték.

Én mondom meg ki akadémiai tag

Fekete abszolút büszke rá, hogy három éve a Demokratában három ponthoz kötötte kik lehetnek a MMA tagjai:

Azt is elmondta, hogy olyan még nem fordult elő, hogy liberális vagy balos akart volna az akadémia tagja lenni, de azoknak egyébként is elég nehéz dolga lenne a harmadik ponttal, mert

hadd határozzam meg én, hogy elkötelezettség alatt személy szerint mit értek!

Vagyis ennél a résznél Fekete György voltaképpen bevallja, hogy igenis alapvetően ő dönti el, ki lehet tag és ki nem.

Ha egy versenyben a teljesítmény egyenlő, hadd szeressem jobban a magamét! Ennyi!

Ennyike.

Én és Széchenyi

Az interjú alatt elég sokszor elhangzik, hogy kik és miért támadták Feketét, köztük a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. Ezzel kapcsolatban fontosnak érezte kiemelni, hogy a Magyar Művészeti Akadémia bizonyíthatóan korábban alakult meg. És egyébként is, a Széchenyi nem is része az MMA-nak, csak társult szervezete. Ennyi!

Én és Szörényi

Szörényi Levente pedig kitűnő zeneszerző, de a velem kapcsolatos érthetetlen sajtómegnyilvánulásai után azt javaslom neki, gyógyíttassa magát. 

Én és a villám

Az MMA nemrég kétmilliárd forintért megkapott egy négyezer négyzetméteres, tíz plusz öt félszobás épületet a város egyik legdrágább környékének számító Andrássy úton, ami kissé túlzásnak tűnhet. Fekete György ezt egyáltalán nem érzi túlzásnak, ehhez egy remek példát hozott fel némi iróniával.

a bíboros sem falusi kápolnában, hanem bazilikában misézik!

Az új épület a - idézzük -  "legmagasabban kvalifikált magyar művészeti réteg otthona", bármit és bárkiket is jelentsen ez, de hely biztos lesz bőven.

Én és a kormánykultusz

A 24.hu újságírója kultuszberuházásnak nevezi a kastélyfelújításokat, a Liget-projektet, a múzeumfejlesztéseket és műtárgyvásárlásokat, amire Fekete a lehető legfrappánsabban reagál

nincs is semmi baj, hiszen kultusza csak a legmagasabb minőségnek szokott kialakulni.

Én, a művész

Egészen konkrét elképzelései vannak arról Feketének, hogy szerinte ki ma a művész. Aki ebbe nem illik bele, az nem művész. Ennyi!

Engem most az érdekel, hogy nekem mi a fontos, nekem, aki bizonyos fokú tényezője vagyok annak, hogy a művészettől pozitív impulzusokat kapjanak az emberek!

Én és a Parlament

A már menesztett Műcsarnok-vezető, Gulyás Gáborral kapcsolatban felháborodik, hogy bárki is képes volt kiállítani egy alkotást, amiben húgylébe áztatják a Parlamentet. Ez mocskos dolog, mert

És egyébként is

Minden országnak van egy abszolút önbecsülése, amely azt diktálja: az én pénzemből, az én intézményemben szemetet nem állítunk ki

Rovatok