Index Vakbarát Hírportál

Berúgja a motort a 140 éves Zeneakadémia

2015. november 13., péntek 14:18

Formabontó szabadtéri sajtótájékoztatón ismertette ünnepi programjait a Zeneakadémia, amely szombaton lesz 140 éves, az első tanév ugyanis 1875. november 14-én indult Liszt Ferenc Hal téri bérházában, és csak később költözött a szecessziós épületbe. Akkor hetvenen jelentkeztek az első évfolyamba, és végül 39 diákot vettek fel, akiket öt tanár tanított. Az intézménynek ma már több mint nyolcszáz tanítványa van, az oktatók száma pedig – a külsős kollégákkal együtt – meghaladja a 150-et.

A budapesti Zeneakadémia a magyar zenekultúra páratlan műhelye. Nincs a világon még egy olyan hely, ahol Liszt Ferenc szellemisége, zeneisége és egyénisége ennyire mélyen beivódna az intézmény mindennapjaiba

– írta dr. Batta András, az akadémia eddigi történetét bemutató fotókiállítás kurátora is. Az átriumban ingyenesen megtekinthető képek emlékezetes nagytermi koncerteket és színfalak mögötti pillanatokat is felidéznek.

Magára az alapításra a Zeneakadémia Szimfonikus zenekarának vasárnapi koncertjével emlékeznek, amelyen az intézmény legjelentősebb tanárainak – azaz Liszt, Bartók, Dohnányi és Kodály – egy-egy műve szólal meg.

Mivel a Zeneakadémia tudományos téren is aktív, ezért a Rózsavölgyi Kiadóval közösen egy tizenegy tanulmányt tartalmazó könyvet is megjelentetnek. A Szekvenciáktól a szimfóniákig – tanulmányok Liszt, Bartók és Ligeti 140 éves Zeneakadémiája tiszteletére című kötet online is elérhető.

További jó hír, hogy befejeződött az épület több mint 13 milliárd forintból megvalósuló felújítása is, amelynek utolsó lépéseként elkészült az új, energiatakarékossági és városképi szempontok figyelembe vételével megtervezett díszkivilágítás, amely szombattól minden este szép fényárba borítja a Zeneakadémiát.

Az intézmény ráadásul nemrég két jelentős kommunikációs díjat is elnyert: a Lisztérium című, 40 másodperces reklámszpotért járó Red Dot Design Award-díjat november hatodikán a berlini Konzerthausban vették át (két éven belül másodjára vették át), az évfordulós kampány pedig az idei Mediadesign versenyen lett első.

Átütő eredmény, hogy a mögöttünk álló két év alatt ennyi és ilyen rangos díjat érdemelt ki a Zeneakadémia kommunikációja. A díjeső záróakkordja ráadásul szimbolikus, hiszen míg a Red Dot Design Award a nemzetközi közvélemény erőteljes reakciója a koncertközpont meglehetősen provokatív imázsfilmjére, a Mediadesign aranyérme az ennek ellenpontjául szánt, a jubiláló Zeneakadémia hagyományos értékeire fókuszáló 140-es kampány hazai elismerése

– fogalmazott Szabó Stein Imre kommunikációs igazgató.

A sajtótájékoztatón szó esett még az intézmény erős koncertkínálatáról is: a szintén a Zeneakadémiáról indult Kurtág György kilencvenedik születésnapjáról koncerttel emlékeznek meg, a hazai kiválóságok mellett pedig olyan nevek lépnek még fel, mint

A jazzprogram részeként az amerikai keleti part egyik legfontosabb jazzduója, Dave Douglas trombitás és Uri Caine zongorista, valamint Charles Lloyd és Jason Moran fog játszani.

A Zeneakadémia nyolc új bérletet is megjelentetett a jövő évre, amelyekről a Zeneakadémia honlapján lehet tájékozódni, a kisebbeket pedig a Jazz-játszótérrel és a Liszt-kukacok Akadémiájával várják.

Rovatok