Index Vakbarát Hírportál

Nagyon profik raboltak Rubenst és Tintorettót a veronai múzeumból

2015. november 20., péntek 21:27

Drámai bejelentést volt kénytelen tenni péntek este Verona polgármestere: az észak-olasz város híres múzeumából, a Castelvecchióból 17 nagy értékű festményt raboltak el profi műkincsrablók. Az elvitt festmények között fontos reneszánsz és barokk művek vannak. A két legnevesebb festmény Tintoretto férfi portréja és Rubens Egy hölgy portréja, de ezek mellett Pisanello, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto and Hans de Jode műveket is zsákmányoltak.

A rablók profik voltak, gyorsak és pontosan tudták, hogy mit keresnek. Az első feltételezések között már megjelent, hogy egy magángyűjtő megbízását hajtották végre — írja a Guardian.

A feketébe öltözött három maszkos férfi az esti őrváltás idején hatoltak be a múzeumba, amikor a múzeumban már nem voltak látogatók, de az automatikus riasztórendszer még nem működött. Még nem tudni, volt-e náluk fegyver, mindenesetre egy biztonsági embert és a pénztárost megkötöztek. Rájuk az egyikük felügyelt, amíg két társa az előre kiválasztott képekhez ment és leemelte a falról. Az őrök a rendőrségi riasztót csak a rablók elmenekülése után tudták megnyomni, amikor sikerült kioldozni magukat. Ők még most is sokkos állapotban vannak, a kihallgatásuk zajlik. 

Az elrabolt képek összértéke a becslések szerint 15 millió dollár körül van.

Rovatok