Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kértek a templomi divatbemutató miatt

2015. november 25., szerda 18:56

Hiba volt divatbemutatót tartani a kolozsvári templomban — döntött a református egyház. A két héttel ezelőtti bemutatón ugyan tele volt a templom, de később sokan megbotránkoztak rajta, utólag a templom is bocsánatot kért. Szent tér és profán divat, román bemutató és magyar helyszín: mi fér be egy templomba?

Megintette Kató Béla püspök az illetékes református egyházközség elnökségét, amiért lehetővé tette, hogy divatbemutatót tartsanak a kolozsvári Farkas utcai református templomban — írja az MTI. A november 13-ai divatbemutató nagy vitát váltott ki a kolozsvári magyar közéletben. A ZAIN-Design Expressions című rendezvény keretében tartott bemutatón két fiatal tervező, Ovidiu Pop és Irina Voinea kollekcióját mutatták be. Az eseményen 450-en voltak ott, zenei aláfestés is volt zongorával és szoprán áriákkal.

A református gyülekezet képviselői azt követően járultak hozzá a rendezvény megszervezéséhez, hogy előzetesen megtekintették a bemutatandó ruhakollekciókat. A kritikák hatására azonban megváltozott az álláspontjuk és az egyházközség elnöksége elnézést kért azoktól, akiket az esemény megbotránkoztatott.

„Alapvetően az a probléma, hogy templom szent hely, Isten számára megszentelt szakrális tér, nem pedig a magamutogató materialista világ számára szánt építmény. Egy román rendezvénynek, ahol románok mutogatták magukat románoknak, vajon mennyi köze van a magyar református egyházhoz, a hely szentségéhez, vagy - Istenhez? Semmi!” — idézett a kirobbanó vitából egy Facebook-posztot a Maszol.

Mint az erdélyi lap írja, mások álszent felháborodásnak tartják a kifogásokat. „A református egyház - akárcsak a többi történelmi protestáns egyház - sokkal progresszívabb, evilágibb, mint a dogmatikáikba és babonáikba burkolózó, minden megújulást ellenző ortodoxok” — fordította meg magyar-román viszonylatban az értékelést egy másik posztoló.

Rovatok