Index Vakbarát Hírportál

Banksy egy menekülttáborba vitte Steve Jobsot

2015. december 12., szombat 08:48

Banksyt megérintette a menekültkérdés, mert új munkája szokásától eltérően nem maró gúnnyal operál, hanem könnyen érthető módon áll ki a hazájukat elhagyni kényszerülők mellett.

Új, szokásosnál színesebb festménye Steve Jobsot ábrázolja, egyik vállán zsákkal, másik kezében egy régi Apple-géppel. A kép az Apple-alapító származására utal: Steve Jobs egy, a világháború után Amerikába vándorolt szír férfi gyereke.

Banksy szokatlan módon egy közleményben is nyomatékosította az üzenetet, ha valaki még ezek után sem értené:

Gyakran sugallják azt, hogy a menekültek felélik az országok tartalékait, miközben Steve Jobs egy szír menekült fia volt. Az Apple a világ egyik legnyereségesebb vállalata, évi 7 milliárd dollár adót fizet, és csak azért létezhet, mert beengedtek egy fiatal fiút Homszból.

A  street artos sztár a nyugat-európai menekültvilág poklában, Calais-ban fújta fel képét. Mivel Banksy munkái dollár százezreket érnek, különös feszültséget teremt, hogy a mű egy nyomortelepre emlékeztető terület, a Dzsungelnek is nevezett zóna betonfalára került.

Calais Franciaországban, a La Manche-csatorna partján fekszik. Menekültek ezrei gyűltek itt össze, hogy az alagúton keresztül át tudjanak szökni Angliába. Vannak, akik évek óta élnek az embertelen körülmények közt.

Banksy nem csak egy képpel állt ki a menekültek mellett. Calais-ban feltűnt egy másik munkája, ami a Medúza tutaja című híres festményt idézi meg: a tutajon hánykódó menekült egy elvonuló luxusjachtot figyel. 

Egy másik, elemeltebb képén (ami már nem is színes) egy látcsövön szemlélődő utazó, és a látcsövén gubbasztó keselyű képe szól romantikáról és realitásról.

Vidámparkból menekültszállás

A művész ennek a kettősségnek a jegyében indíthatta el Dismal Aid projektjét. Banksy sikeres álvidámparkját szeptemberben bezárták, a faanyagot azonban ahelyett, hogy kidobták volna, Franciaországba szállították, ahol kunyhókat, közösségi épületeket, és játszóházat építettek belőlük, írja a Guardian.

Rovatok