Index Vakbarát Hírportál

Órákig kígyózó sor várta a Csontváry-kiállítás látogatóit

2015. december 28., hétfő 13:25

Óriási sor és fejetlenség várta azokat, aki vasárnap szerették volna megtekinteni A magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítást, amelynek Facebook-oldalára azóta sorra érkeznek az elégedetlen üzenetek. A panaszos látogatók kaotikus és tragikomikus állapotokról, valamint a megfelelő tájékoztatás hiányáról számoltak be. A helyszínen az az információ terjedt, hogy nem nyomtattak elég belépőjegyet.

Azt írják, még az előre megvásárolt, pontos idősávra szóló belépőkkel is órákat vett igénybe a bejutás, így sokan gyerekekkel, illetve idősekkel várakoztak a hidegben, ám végül többen is feladták a sorbanállást. Közülük többen is bizonytalanok, hogy visszakapják-e a fel nem használt jegyek árát.

Kb. 2 hete interneten vásároltunk jegyet a Csontváry kiállításra dec. 27-én 16 órára. Annak rendje s módja szerint...

Szerző: Gábor Oblath2015. december 28.

Felháborodásomnak szeretnék hangot adni. A jegymesternél vásároltam ma reggel jegyet a ma délután 4-5-ig idősávra, két felnőtt és egy nyugdíjas jegyet. Kezelési költséggel kilenc ezerért. Odaértünk négykor, és végeláthatatlan sor kígyózott kint. Legnagyobb döbbenetünkre a négytől érvényes jeggyel is be kellett volna állni a sor legvégére, ami lehetetlen volt, részben, mert anyósom nehezen mozog, egy órát nem bír állni sorba (épp ezért vettünk jegyet előre), részben ezért, mert nem voltunk hajlandók sorban állni, és mondjuk ötkor vagy fél hatkor bejutni, hiszen a kiállítás hatkor zár! Miféle dilettáns szervezés ez?

– írta például egyikük.

Az ingyenjegyeseknek sem könnyű

Olvasónk, Zoltán arra is felhívta a figyelmünket, hogy a fogyatékkal élők élővételben egyáltalán nem tudják megváltani a belépőiket, amelyekre egyébként ingyenesen jogosultak. Pedig az idősávos beengedés miatt ez indokolt lenne, főképp a mozgáskorlátozottak számára. "Azt a tájékoztatást kapják, hogy délután jöjjenek. Siket apósom nem szívott akkorát, mint az, aki kerekesszékkel jött Gödöllőről" – tette hozzá. Egyébként a 7 éves kor alattiak, valamint a 18 év alatti tartósan betegek és kísérőik szintén díjmentesen látogathatnák a tárlatot.

Közben sikerült elérnünk a kiállítást rendező Várgondnokság Nonprofit Kft.-t, ahonnan a következő választ kaptuk:

A „kaotikus” jelzőt ebben az esetben enyhe túlzásnak érezzük. A világ bármely jelentős kiállító helyén természetes dolog a sorban állás, akár több órán keresztül is, de Magyarországon sem példa nélküli hasonló eset. Természetesen szó sincs arról, hogy elfogytak volna a jegyek, pusztán az épületnek van egy a maximális kihasználhatósága, amit biztonsági szempontból nem célszerű túllépni. A nagy érdeklődés miatt, tegnap hosszabb nyitva tartással üzemelt a ház – ha szükséges, így lesz ma is – hogy mindenki bejuthasson a tárlatra.

Érdeklődésünkre azt is elmondták, hogy akik esetleg mégsem várták ki a sort, más időpontban használhatják majd fel a jegyeiket. Erre most a vártnál több idejük lesz, hiszen L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára hétfőn délelőtt 11 órakor a helyszínen bejelentette, hogy

a rendkívüli érdeklődésre való tekintettel egy hónappal meghosszabbítják a nyitvatartást, így az év vége helyett január 31-ig lesz látogatható a kiállítás.

Az életmű-kiállítás egyébként rendkívül népszerű: már a júliusi megnyitót követő két héten belül meghaladta a tízezres látogatószámot, majd a hétfői sajtótájékoztatón az államtitkár azt is elmondta, hogy Csontváry képei eddig mintegy 90 ezer látogatót vonzottak és mintegy 170 millió forintos bevételt hoztak a Várgondnokságnak.

A kiállításról részletesen itt írtunk.

Rovatok