Index Vakbarát Hírportál

Újra kiadják a Mein Kampfot

2016. január 1., péntek 12:09

A mai naptól, bármilyen furcsának is hat a kifejezés ebben ez értelmezésben, de Adolf Hitler Mein Kampf című könyve közkincsnek számít, azaz az adja ki, forgat belőle filmet, rajzolja meg képregényben vagy dolgozza fel kifestőkönyvben, aki akarja. A szerzői és szomszédos jogok azért jártak le, mert 70 év telt el a náci diktátor halála óta.

Egy német kiadó pedig januárban újra ki is adja a könyvet, 59 eurós (18 500 forintos) áron. Az új kiadás nem az eredeti formátumát követi, azaz nem csak Hitler zagyvaságai szerepelnek majd benne, hanem rengeteg jegyzettel látják el a történészek, pont azért, hogy rámutassanak a féligazságokra és arcátlan hazugságokra, amikkel Hitler a híveit kábította benne.

A Mein Kampf szerzői jogait a szövetségesek a 2. világháború vége után Bajorországra ruházták, ahol azon nyomban be is tiltották, és azóta sem lehetett hivatalosan kiadni. A Führer végrendelete is fennmaradt, ennek megtalálásáról itt írtunk

Most viszont a történészek úgy gondolják az új kiadással és főleg a magyarázatokkal rá lehet majd világítani arra, milyen manipulatív eszközökkel állította maga mellé a közvéleményt Hitler. Az eredeti változat 600 oldalas volt, a most kiadásra kerülő, kiegészített kiadás 2000 oldalra rúg majd.

A Mein Kampf Hitler főműve volt, amit két részletben írt meg 1924-26 között, még mielőtt a náci párt hatalomra került volna Németországban. 

Rovatok