Index Vakbarát Hírportál

Berlin sem marad magyar film nélkül

2016. január 19., kedd 12:03

Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmje is ott lesz a Berlinalén: a Forum programban lesz a világpremier, ez az avantgárd filmalkotások elsőszámú bemutatkozási platformja. 

A Liliom ösvény a mostani sajtóközlemény szerint arról szól, hogy „anya és fia, lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. Az anya meséről mesére avatja be fiát a múltba. Az emlékek kísértik őket, de nem hátrálnak. Szembenéznek a démonokkal, és meglovagolják őket." Korábban viszont már azt is lehetett tudni róla, hogy egy egyedülálló anyjáról szól, akinek amikor meghal az anyja, felkeresi rég nem látott apját, visszamegy gyerekkori lakhelyére. A fia vele tart ezen az utazáson, az anya pedig meséről mesére avatja be gyermekkora sötét emlékeibe, erre utal a Liliom ösvény cím. 

A főszerepben Stefanovics Angéla (interjúnk) és a nyolcéves Sótonyi Bálint látható. A Duna holtágán és a budai hegyekben forgatott Liliom ösvény operatőre Lovasi Zoltán volt, akivel Fliegauf első mozifilmje, a 2003-ban készült Rengeteg óta rendszeresen együtt dolgozik. A Fraktál Film gyártásában készült alkotás producere Mesterházy Ernő és Mécs Mónika. A Filmalap a Liliom ösvény című film fejlesztését és gyártását 367 millió forinttal támogatta. 

Fliegauf 2012-ben járt legutóbb a Berlinálén, akkor a romagyilkosságokról szóló Csak a szél elnyerte a fesztivál nagydíját, az Ezüst medvét. Első filmje, a Rengeteg is Berlinben mutatkozott be, ahogyan a Dealer is, mindkét film a Fórumban volt látható, ahol egyébként olyan filmek premierje volt korábban, mint Claude Lanzmann Shoah-ja vagy Tarr Béla Sátántangója. 

Az már korábban kiderült, hogy a rövidfilmek versenyében Bucsi Réka legújabb filmje, a Love vesz részt. Az is egy elég fura sztori, címéhez híven a Love a szerelemről mesél, szürreális hangulatban. Egy távoli bolygón játszódik, amely egy külső hatás következtében elkezd átalakulni és hatással lenni az ottani élőlényekre. Bucsi Réka előző filmje, a Symphony no 42. is Berlinben mutatkozott be, aztán egészen Oscar-shortlistig és Sundance-meghívásig ívelt a film karrierje. 

Rovatok