Index Vakbarát Hírportál

Csak a vérszomj a régi

Kritika a House of Cards 4. évadáról

2016. április 2., szombat 20:20

Természetesen mi is rá vagyunk kattanva a House of Cards-ra. Vagyis néhányan már csak voltunk. A negyedik évadot kollektív munkában igyekeztünk mérlegre tenni, ízekre szedni, és megemészteni – külön megcsócsáltuk a „valódi” elnökválasztás párhuzamait. Kiderült, hogy való élet realistább a hiperrealizmusnál, és a politika már Frank Underwoodnál is lejjebb került. Évadkritika S.P.O.I.L.E.R.E.K.K.E.L.

Kezdjük a végén: a House of Cards (Kártyavár, aki magyarul netflixelte) negyedik szezonja után kevesen fognak Még, Még, Mééééég! kiáltásokkal felállni a képernyő elől. Jó, lehet, hogy a sorozat nimbusza sokak számára már a harmadik évadban megbicsaklott Frank és Claire házassági mizériájával, de pont ezért lehetett nagyon várni a negyedik évadot. Na meg azért, mert a sorozatban is pont akkor érkezünk el az elnökválasztási kampány sűrűjébe, amikor a „valódi” életben, ami azt ígérte, hogy még sűrűbbek lesznek a kölcsönös áthallások és Frank Underwood még több aljas húzással nyeri meg a választást (mert nyilván megnyeri).

Mivel a House of Cards a politikáról és a médiáról szól, ezért nyilván a fél Index nézi, és még azoknak is van róla véleménye, akik nem. Szóval a kritika nem kis részben a kollektív bölcsesség része.

Senki nem láthatta előre Trumpot

Az egyáltalán nem csalódás, hogy a sorozat nem követi a mostani elnökválasztási küzdelmeket, másrészt pedig ugyan ki láthatta előre azt, hogy Trump és Sanders így megroppantja a párteliteket? Senki. Ezért egy pszeudorealitásokkal dolgozó sorozat nyilván nem is vehette komolyan ezt a faktort.

Ami viszont még pszeudoszinten is bántja a realizmus iránti igényt, hogy Underwood ellen a dörzsölt – és többször is megvezetett – pártvezetés nem állít jelöltet, az egyetlen aspiráns a politikai outsidernek számító Heather Dunbar. Sőt, a befolyásos pártvezetés is alig hallatja a hangját, és a lobbisták sem tolonganak az elnöki előszobában. Pedig az Egyesült Államok pártpolitikájának pont az a lényege, hogy rengeteg a nagyhal; a pártok ezért sem válnak a Fideszhez hasonló centralizált gépezetekhez.

Az viszont vicces, hogy a valóságban inkább válságmegoldásra, mintsem választási showként rendezett nyílt elnökjelölő gyűléshez hasonlóra 2016 amerikai valóságában is lehet számítani. Az Élet azonban inkább republikánus oldalon kavarja azt a káoszt, amiben a képernyőn a két Underwood halászgat. Mert Trump jelöltségének megakadályozására már most is sokkal durvább manővererezés folyik, mint amit forgatókönyvírók megálmodhattak. Erről pár szót muszáj írnom, csak érzékeltetés végett:

Ez utóbbi tervre egyébként az amerikai sajtónak sem jutott jobb jelző az eszébe, mint az, hogy 

Ez tisztára House of Cards!

De nem csak körmönfontsága miatt, hanem azért is, mert végrehajtásához legalább akkora cupákot kell lenyomni az emberek torkán, mint amekkora logikai mócsingokat a sorozat negyedik évada lenyomott a mi torkunkon.

Bocs, de ez nem az a sorozat, ahol az évad közepén hal meg a főszereplő

Most vált tökéletesen esetlegessé, milyen régi sérelmek térnek vissza kísérteni, és milyen friss sérelmeken lép át nagyvonalúan a történet. Claire és Frank konfliktusa az évad első harmadában egyre durvább szívatásokkal épülget, hogy azután az egész viszály elsikkadjon. A ledorongolások és megbocsátások dinamikája még netflixes tempóban sem volt igazán emészthető – én a Catherine Durant külügyminiszternek tartott önleleplezésnél jöttem rá, hogy a készítők tudatosan túlléptek már a realizáló törekvéseken.

És ami a mesénél nagyobb baj, az a megszokás: magukban a politikai konfliktusokban persze volt újdonság – nem volt rossz az iszlamista szál, tényleg nem volt rossz! –, viszont a konfliktusok kezelése sematikusnak hatott: az underwood-i unortodoxia vált ortodoxiává. 

Az évad csúcspontjának a Frank elleni merényletet szánták, de valahogy engem nem nagyon rázott fel a dolog:

Az anyasorozathoz hasonló frappáns lezárás még szezonszinten sem sikerült, mert az még spoilerezésnek is kevés, hogy Claire a 13. epizód végére feladja kételyeit, és csatlakozik Francishez a kegyetlen nézőbámulásban.

Ráadásul ehhez az egységhez olyan kanyargós út vezetett, hogy még mindig sehol nem vagyunk a tulajdonképpeni kampánytól, pláne az új elnök beiktatásától (a valódi elnök három hónappal az 5. évad előtt kezdi meg a kormányzást). Lehet azt mondani erre, hogy sűrű a történet, de azt is, hogy csak nyúlós.

Anya csak egy van

Ne tévessze meg önöket, hogy most ennyit fanyalogtam, ez csak azt mutatja, milyen magasak úgy általában az elvárások a House of Cards-szal szemben! Ráadásul egy csomó dolog most is kiválóan működött

(Borítókép: Bloomberg/Europress/Getty)

Rovatok