Index Vakbarát Hírportál

Fizetne 95 millió forintot a Harry Potter írójának székéért?

2016. április 7., csütörtök 16:12

Ha nemmel válaszol a kérdésre, a többséghez tartozik, hiszen nem sokan engedhetjük meg magunknak (vagy látjuk értelmét) egy első látásra elég lelakott, összefirkált szék megvételét annyi pénzért, amennyit egy jó fizetés mellett tíz évig kényelmesen el lehet élni, de hát a gyűjtőszenvedély nem erről szól.

A székben az a pláne ugyanis, hogy ezen ülve írta JK Rowling az első két Harry Potter-könyvet. és hogy eredetiségét igazolja, mindezt rá is írta, majd szignózta. A széket egy irodalmi ritkaságokkal foglalkozó aukción adták el 349 000 dollárért. A vásárló nem fedte fel kilétét.

1995-ben, amikor JK Rowling még egyedülálló anyaként nevelte a gyerekeit Skóciában, négy, egymáshoz nem illő, innen-onnan összeszedett széke volt a konyhában, ezek közül választotta ki a legkényelmesebbet, amin végül megírta a könyvsorozat első két darabját. A szék mellé mellékelt levélben Rowling azt írta, hogy a lelke sajnálja a szék eladását, de a háta nem. Nem ez az első alkalom, hogy a szék kalapács alá kerül, 2002-ben Rowling egy aukción 21 000 dollárért adta el. A tulajdonos később 29 000-ért adott túl rajta 2009-ben, az új tulaj viszont jól járt a befektetéssel, hiszen rengeteget keresett rajta.

Rovatok