Index Vakbarát Hírportál

Caravaggio műve lehet a padláson talált festmény

2016. április 14., csütörtök 23:42

Szakértők szerint eredeti Caravaggio lehet az a festmény, amely egy délnyugat-franciaországi ház padlásáról került elő, írja a Huffington Post. A képet két évvel ezelőtt egy csőtörés során fedezték fel: a ház tulajdonosai a szivárgó víz miatt mentek fel a tetőtérbe, ahol be kellett törniük egy ajtót, emögött találták meg az alkotást.

A kép a bibliai Juditot ábrázolja, amint lefejezi a Holofernész nevű asszír hadvezért, aki megtámadta Kánaánt, és halálra akarta szomjaztatni a zsidókat. A történet szerint a gyönyörű özvegy hírében álló Judit elcsavarta Holofernész fejét, majd amikor a férfi lerészegedett, levágta a fejét. Az asszír táborból hazatérő Juditot Botticelli is megfestette, az ő képén a kísérője cipeli a hadvezér fejét.

A képet kedden mutatták be Párizsban, ahol Eric Turquin szakértő elmondta, hogy ha bebizonyosodik, hogy a festmény tényleg Caravaggio munkája, akkor az alkotás akár 120 millió eurót, azaz mintegy 38 milliárd forintot is érhet. Turquin azt is elmondta, hogy talán sosem tudjuk majd biztosan kijelenteni, hogy a kép az itáliai művész munkája.

Egyes vélemények szerint azonban a festmény nem Caravaggio műve, hanem egy Louis Finson nevű, németalföldi kortársáé. A képet a Louvre művészettörténészei vizsgálják, amíg ez nem fejeződik be, a festmény nem hagyhatja el Franciaországot.

Rovatok