Index Vakbarát Hírportál

Tarlós: A lehetőségekhez mérten támogatjuk a Fesztiválzenekart

2016. május 9., hétfő 10:22

"Fischer Iván nagy örömömre békülékeny hangot ütött meg" – mondta Tarlós István az ATV hétfői Start című műsorában, ahol a Fesztiválzenekar támogatásának 200 milliós csökkentéséről beszélt. "Ez azt jelenti, belátta, hogy ez a helyet, ebbe belenyugodott, ezek után a hatvanmilliót persze ott fogjuk hagyni. Jövőben is annyit fogunk adni támogatásként, amennyit a keretek megengednek" – idézte a főpolgármester szavait az MTI.

Tarlós a műsorban arra is emlékeztetett, hogy a fővárosi közgyűlés döntött a támogatás mértékéről, és éppen ő, illetve kulturális helyettese állt ki Fischerék mellett, pedig voltak olyanok is, akik azt szerették volna, hogy semmit se kapjon a Fesztiválzenekar, ami a fenyegetések ellenére végül megkapja az idei hatvanmillió forintot. A főpolgármester hozzátette, a jövőben is a főváros anyagi kereteinek megfelelően támogatják majd a zenekart. Azaz annyit adnak nekik, amennyi jut. Tarlós egyébként a Magyar Narancs egyik 2000-ben megjelent cikkére hivatkozva azt is felidézte, hogy a karnagy 2000 tavaszán ugyanilyen ügyben Demszky Gáborral is összekülönbözött.

A főpolgármester a múlt héten a Népszabadságnak is mesélt arról, hogy februárban, saját irodájában jelezte Fischernek, hogy akadnak bizonytalanságok a Fesztiválzenekar támogatása körül. "Megmondtam neki, hogy én mindent meg fogok tenni, de probléma van a dolog körül. Itt ült az irodámban. Jeleztem neki, mindent meg fogok tenni, hogy kapjanak pénzt" – nyilatkozta a lapnak.

Tarlós akkor azt is elmondta, hogy a politikának nincs köze a döntéshez, hiszen Bródy János jubileumi koncertjét is ötmillióval támogatta, holott ideológiailag nincsenek egy platformon. "Budapest működéséért vagyok felelős, s nem azért, hogy fenyegetőzések hatására egyre több pénzt tegyek a Fesztiválzenekar zsebébe. (...) A többi zenekar tudomásul tudta venni, hogy nulla forintot kap. De Fischer úr férfiatlanul hisztérikus viselkedése magyarázatra szorul" – mondta akkor, néhány nappal korábbi közleményében pedig azzal fenyegetőzött, hogy ha Fischer nem fejezi be a követelőző hisztériát , akkor még a maradék 60 millióra sem számíthat.

Rovatok