Index Vakbarát Hírportál

A Tinderen meccselhetsz, a rímekben nem

2016. május 31., kedd 19:19

A Margó Irodalmi Fesztivál nagy kedvencünk, mert arra próbálja felhívni minden létező módon a figyelmet, hogy az irodalom jó, olvasni pedig szuper dolog. Legutóbb akkor lelkesedtünk értük, amikor kijöttek a Margó.Fm névre hallgató alkalmazásukkal, amiben színészek olvasnak fel irodalmi műveket, és ezt jól meg lehet hallgatni. Most viszont már itt a rendezvény is, június 8 és 12 között megint az irodalomról fog szólni a város, a központi helyszín továbbra is a Petőfi Irodalmi Múzeum. 

A Margó Fesztiválhoz már korábban is készítettek beharangozó videókat, például azt, amiben Jakab Juli az A38-ról nézi a Petőfi hidat, vagy amikor Ónodi Eszter a kaszinótojás felett siránkozott a telefonba. (Az összes Margós kisvideót itt lehet megnézni.)

Most viszont Reisz Gábor, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezője lecsapott a feladatra, és nem egy 60 másodperces szpotot forgatott (ami eredetileg lett volna a felkérés), hanem egy olyan kompakt kisfilmet, amiben legalább akkora szerepe van a Tindernek mint a költészetnek. A Tinderen találkoznak ugyanis a film szereplői, akik egyáltalán nem beszélik egymás nyelvét, és ilyenkor jön jól Színész Bob, aki éhező íróként a verseit árulja nekik. A kisfilm mindössze öt perc, de majdnem olyan szép, mint egy Örkény-novella a szerelmes a telefonfülkéről. A címe is csodálatos: Halandzsa. 

A fesztivál részletes programja a honlapon is fent van, mi a kedvenceinket ajánljuk most: 

Rovatok