Index Vakbarát Hírportál

Vidnyánszkyt zavarja, hogy nem szakmailag neveznek ki színházigazgatókat

2016. június 3., péntek 11:55 | aznap frissítve

Kirúgták a szentendrei színház vezetőjét, hogy újra belépjenek a Teátrumi Társaságba, és így is védjék a kiszolgáltatott színházigazgatókat.

Tavaly októberben menesztették a Szentendrei Kulturális Központ igazgatóját, Csató Katát, akit mindössze pár hónappal korábban választott meg öt évre ugyanaz az önkormányzat. Az elbocsátásról döntő önkormányzati közgyűlés furcsán zajlott: egyrészt bár meghívták az újságírókat, a kérdéses ponton kiküldték őket a teremből, másrészt Csató Katának a szavazás előtt nem hagytak lehetőséget megszólalni, hiába ígérték meg ezt neki korábban.

Csató akkor elmondta, a városvezetés mindaddig elégedett volt a munkájával, ameddig szakmai okokból ki nem lépett a Vidnyánszky Attila által alapított és vezetett, vállaltan jobboldali színházi szervezetből, a Magyar Teátrumi Társaságból (MTT). Az önkormányzat ekkor felszólította, „lépjen vissza” a szervezetbe, és mivel ezt nem tette meg, közölték, megrendült benne a bizalmuk. Az ülésen elhangzott: a Magyar Teátrumi Társaság tagsága „garantálja azt a biztonságot”, ami egy hasonló intézmény működéséhez kell – írta akkor az Origo.

Azóta kinevezték a Szentendrei Kulturális Központ élére Vasvári Csabát, a Magyar Teátrumi Társaság alelnökét, aki most felszámolta a szentendrei önkormányzatot bántó helyzetet: a szervezet közleménye szerint csütörtökön – a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal és a celldömölki Soltis Lajos Színházzal együtt – a szentendrei intézményt is felvette tagjai közé az MTT.

Az MTT tagszervezeteinek száma ezzel 61-re nőtt. A közleményük szerint így az MTT „továbbra is a legnagyobb magyarországi színházi szervezetként működik”, noha a Magyar Színházi Társaságnak a honlapjuk tanúsága szerint 67 tagszervezete van.

A közlemény nem említi a szentendrei ügy előzményeit, ugyanakkor közölték, „Tarthatatlannak és elfogadhatatlannak ítéljük azt a helyzetet, hogy az igazgatói pályázatokat bíráló szakmai bizottságok véleményét semmibe lehet venni, illetve hogy színházigazgatók megbízását indoklás nélkül vissza lehet vonni”. Ezért „a színházvezetői megbízásokkal kapcsolatos törvényi szabályozás átgondolását és módosítását” javasolják az emberi erőforrások miniszterének, a kulturális államtitkárnak és az Országgyűlés kulturális bizottságának.

„Tárgyalásokat javaslunk annak érdekében, hogy úgy módosítsuk a jogszabályt, hogy ne kerülhessenek kiszolgáltatott helyzetbe sem a színházigazgatói posztot betöltők, sem az arra pályázók, sem a pályázatokat bírálók” – írják.

A szervezet mindezzel arra utalt, hogy nemrég a szakmai bizottság 9:0-s javaslata ellenére Őze Áront nevezte ki a dunaújvárosi színház új igazgatójaként, a nyíregyházi színház igazgatóját pedig különösebb indoklás nélkül, megválasztása után pár hónappal menesztette az önkormányzat.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok