Index Vakbarát Hírportál

Vagy az Iszlám Államban harcolnak, vagy éhen halnak

2016. június 7., kedd 16:39

Katonáért cserébe hajlandó csak segíteni az éhező családokon az Iszlám Állam Fallúdzsában, írja a Reuters. A terrorszervezet két éve foglalta el a Bagdadtól ötven kilométerre található várost, aminek az élelmiszerellátását is az ellenőrzésük alá vonták. A városból elmenekülő túlélők meséltek arról, hogy

az éhező, gyakorlatilag száraz datolyán élő családoknak csak akkor kapnak ételt, ha cserébe katonát adnak az Iszlám Államnak.

A túlélők elmondásai szerint volt olyan, akinek a fiáért egy zsák lisztet ajánlottak, mire a család inkább a menekülés mellett döntött. Az egyik férfi szerint alig maradt pár bolt nyitva a városban, ott is már csak szárított datolyához tudnak jutni a civilek, de azt is horrorisztikus áron adják.

A közel 1500 túlélő szenvedései itt nem érnek véget, a közeli Garma városában létrehozott befogadó állomásra érkező férfiakon szigorú biztonság átvilágításokat tartanak, aminek részeként az ENSZ emberi jogi biztosa szerint fizikai erőszakot is alkalmaznak a vallomások kicsikarásához.

A múlt héten jelentették be, hogy a civilek biztonsága érdekében átmenetileg szüneteltetik Fallúdzsa ostromát a kormányerők. Egy középkorú nő beszámolója szerint az Iszlám Állam a külvárosból szállítja az embereket Fallúdzsába, és már több ember és az állataikat betelepítettek. A Reuters szakértői szerint azzal a céllal, hogy élő pajzsként használják őket.

A településen harcoló szélsőséges számát egyelőre nem tudják pontosan megmondani, az amerikai hadsereg szerint 5-700, a szövetséges síita erők szerint 2500-an lehetnek. A Norvég Menekültügyi Tanács szerint már legalább 12 ezren menekültek el a városból, de még legalább 50 ezer civil élhet a háborús zónában.

Rovatok