Index Vakbarát Hírportál

Cliff Richard perli a rendőrséget és a BBC-t

2016. július 10., vasárnap 15:55

Pár hete szűntette meg az ügyészség az eljárást, amelyet egy harminc évvel ezelőtti ügy miatt indítottak a 75 éves, brit rock and roll sztár ellen. Cliff Richardot két éve azzal a váddal jelentették fel, hogy még 1985-ben szexuálisan molesztált egy 16 éves fiút Sheffieldben.

Most, hogy nem találtak bizonyítékot a gyerekmolesztálásra, és az ügy lezárult, Cliff Richard eldöntötte, hogy pert indít a BBC és a rendőrség ellen is, amiért 2014 augusztusában a csatorna egyenes adásban közvetítette, ahogy átkutatják a házát a rendőrök, miközben ő épp Portugáliában volt.

Richard végig ártatlannak mondta magát, és úgy érzi, durván megsértették a magánélethez fűződő jogát. Az MTI azt írja: az időközben kiszivárgott üzenetváltások tanúsága szerint a helyi rendőrkapitányság előre értesítette a házkutatásról a BBC-t, ezért a stáb már a helyszínen várta a rendőröket. Még helikoptert is küldtek. A helikopteres stáb kamerái a ház ablakain keresztül ráközelítettek arra, ahogy a rendőrök Sir Cliff személyes holmijai között kutakodnak.

Az ügyben korábban indult egy parlamenti vizsgálat is. Az arra jutott, hogy bár a BBC a rendőrséggel folytatott együttműködése során a maga részéről megfelelően járt el, a rendőrségnek nem lett volna szabad kiadni információt a tervezetett házkutatásról, az élő közvetítés pedig "óriási, helyrehozhatatlan károkat" okozott Sir Cliff Richard közmegítélésében.

A BBC korábban sajnálatát fejezte ki amiatt, ahogy a közvetítés Richardra hatott, hogy az felkavarta őt, ugyanakkor közölték, hogy kiállnak ma is a döntésük mellett, szerintük igenis tudósítaniuk kellett a nyomozásról és a birtok átkutatásáról is.

Richard vasárnap a Facebookon erősítette meg, hogy a jogi eljárás megindítására utasította az ügyvédeit. "Az életem fenekestül felfordult, a jó hírnevem világszerte szükségtelenül csorbult. Nem akarom, hogy ez bárki mással megtörténjen" - írta.

Rovatok