Index Vakbarát Hírportál

Stohl András és Törőcsik Mari is a legjobbak közt

2016. július 28., csütörtök 16:40

A Színházi Kritikusok Céhe idén 37. alkalommal nyújtja át az előző színiévad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját.

A kritikusok legalább kilencven premier megtekintése után szavazhattak, tizenöt kategóriában. Idén ezt huszonegy színikritikus tette meg, az ő szavazataik alapján állt össze a legjobbak, és egyben a jelöltek listája.

A győzteseket szeptember 21-én, szerdán, egy díjátadó gála keretein belül hirdetik ki a Budapest Bábszínházban. Az esemény rendezője Novák Eszter, a gálán életműdíjat kap Székely Gábor rendező.

A Katona József Színház három produkciójával (A bajnok, Az Olaszliszkai, Sirály) van az élmezőnyben, összesen hat kategóriában. A vidéki színházak produkciói közül kettő több kategóriában is érintett: a budaörsi Latinovits Színház Liliomfija és a kecskeméti társulat Macska a forró bádogtetőn című előadása.

A határon túli színházak három produkciója szerepel a legjobbak közt: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A nyugalom, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Vízkereszt, vagy amire vágytok és Úrhatnám polgár című előadása.

Az idei lista érdekessége, hogy a legjobb zene kategóriában Kákonyi Árpád egyszerre áll a dobogó két fokán a Mesél a bécsi erdő és a Kohlhaas zenéjével.

A kritikusdíj várományosai a következők:

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg:

A legjobb előadás:

A legjobb rendezés:

A legjobb kommersz előadás:

A legjobb független színházi előadás:

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás:

A legjobb női főszereplő:

A legjobb férfi főszereplő:

A legjobb női mellékszereplő:

A legjobb férfi mellékszereplő:

A legjobb díszlet:

A legjobb jelmez:

A legjobb színházi zene:

A legígéretesebb pályakezdő:

Különdíjat Hoffer Károly Az időnk rövid története című előadásért, Kelemen Kristóf a Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című előadásért, valamint a Tünet Együttes Sóvirág című előadásáért.

Rovatok