Index Vakbarát Hírportál

Néhány euróért adták az 500 éves Dürert a bolhapiacon

2016. augusztus 6., szombat 21:01

Hihetetlen módon jutott vissza 70 év után egy eredeti Albrecht Dürer bronzmetszet a múzeumba, ahonnan hét évtizeddel ezelőtt eltűnt a háborús káoszban.

Az 1520-ban készült „Mária megkoronázása” a második világháború végén tűnt el a stuttgarti Staatsgalerie-ből, azóta nem tudták, hol lehet. A Dürer metszet most teljesen váratlanul visszakerült Stuttgartba: egy anonimitását őrző idősebb férfi adományozta a múzeumnak.

Róla csak annyit lehet tudni, hogy egy nyugdíjas régészről van szó, aki egy franciaországi bolhapiacon futott bele a metszetbe, Sarrebourgban. Az eladó azt mondta, egy lomtalanításról hozta el a képet. Az idős régésznek rögtön feltűnt, hogy kivételes műről lehet szó, úgyhogy gyorsan megvásárolta.

Az eredeti Dürer pár euróba került. Amikor otthon észrevette a kép hátulján a Staatsgalerie bélyegzőjét, elhatározta, hogy eljuttatja a művet a múzeumnak – írja a Local.

A kép kiváló állapotban van, a múzeum szakemberei szerint az elmúlt évtizedek legalább egy részében gondosan papírba volt csomagolva, így mentes maradt a sérülésektől. Mint utólag kiderült, korábban Sarrebourg egy korábbi polgármester-helyettesénél volt a mű. A metszetet még nem állították ki, a stuttgarti múzeum most keresi a legmegfelelőbb módját a bemutatásának.

Rovatok