Index Vakbarát Hírportál

A brexit az év szava, de mi az a hópehely-generáció?

2016. november 3., csütörtök 11:22

A brit Collins szótár idén is megválasztotta az év tíz szavát - a győztes a brexit lett, amely a készítők szerint a politika legfontosabb hozzájárulása az utóbbi 40 évben az angol nyelvhez.

A kiadónak a Guardian által ismertetett indoklása szerint azért a brexit a győztes, mert ahhoz képest, hogy először 2013-ban használták, ahhoz az évhez képest 3400 százalékkal többet használták az idén, és a Watergate óta nem volt olyan szó, amely ennyire beépült volna a nyelvbe.

Akkor ugyebár a Watergate mintájára terjedt el, hogy egy-egy közéleti botrány elnevezését a -gate végződéssel látták el (egy hírhedt magyar példa a Gecigate), most pedig a brexit is hasonló szerepet tölt be, így például Brad Pitt és Angelina Jolie válását a bradxit/brexpitt hashtagek kísérték világszerte.

A brexit mögött került a Collins top 10-ébe a Trumpism (trumpizmus), mely a thatcherism vagy reaganomics szavakhoz hasonlóan alakult ki egy politikus nevéből, habár a kifejezés további élete nagymértékben függ a választások eredményétől.

További érdekes kifejezés az idei győztesek közül a hópehely-generáció, mely az indoklás szerint a mostani évtized fiataljait jelenti, akik sértődékenyebbek és érzékenyebbek a korábbi nemzedékeknél. 

És nézzük a tízes lista maradékát:

Rovatok