Index Vakbarát Hírportál

Bob Dylan valószínűleg megtarthatja a Nobel-díjat

2016. november 18., péntek 14:54

Jövőre talán meg tudja tartani Stockholmban a díj átvételéhez szükséges előadást a legnevesebb irodalmi díjjal kitüntetett zenész.

Bob Dylan, az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettje sokáig egyáltalán nem reagált a díjazása hírére, majd kijelentette, bár nagyon szeretne, sajnos más elfoglaltságai miatt nem tud elmenni a december 10-i díjátadó ünnepségre, ahol a nagyjából 1 millió dollárral járó díj átvételéhez kötelező előadását is megtarthatta volna. 

A díjat odaítélő Svéd Akadémia most kiadott egy megnyugtató hangúnak szánt közleményt, amiből ugyanakkor a higgadtság mellett mintha az is kitűnne kissé, hogy az akadémia nagyon-nagyon szeretné, ha nem kellene a díj közelmúltjában abszolút szokatlan helyzetet kezelniük, és haladna minden, amennyire lehet, a terv szerint.

Mint írják, Bob Dylan "lehet, hogy" jövőre Stockholma tud utazni, ahol "talán" megtartaná az előadását is, mivel "esetleg" lesz egy koncertje a svéd fővárosban, ami pedig kiváló alkalom arra, hogy így tegyen. Sara Danius, az Akadémia titkára sietett közölni a svéd közrádióval, hogy az előadásra vonatkozó szabályok nagyon flexibilisek, ez lehet "egy előre megírt beszéd, egy spontán beszélgetés vagy egy film" is. Ami egy egészen picike rosszindulattal már nagyjából úgy fordítható: tényleg tök mindegy, mit csinál Bob Dylan, de könyörgünk, hogy vegye már át azt a nyomorult díjat.

Dylan egyébként azzal érdemelte ki az elismerést, hogy "új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset". Kezd úgy tűnni, hogy új, költői kifejezésekkel gazdagítja a Svéd Akadémia közleménykincsét is.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok