Index Vakbarát Hírportál

Nem is 2016-ban halt meg a legtöbb híresség

2017. január 2., hétfő 12:33

Úgy tűnt, mintha tavaly minden eddigi évnél több olyan népszerű ember halt volna meg, akit mindenki szeretett – mégis volt már olyan év, ami még ennél is többeket vitt el.

Carrie Fisher és édesanyja, Debbie Reynolds, David Bowie, Prince, Muhammad Ali, Leonard Cohen, Alan Rickman, Kertész Imre, George Michael és még rengetegen mások: ők haltak meg 2016-ban, és miattuk is tűnik úgy, hogy különösen kegyetlen volt ez az elmúlt 365 nap. A CNN viszont megpróbálta megállapítani, valóban sosem éltünk-e még meg ennyire halálos évet.

Persze a kérdés már csak azért sem válaszolható meg könnyen, mert kapásból nem egyértelmű az sem, kit tekintünk egyáltalán hírességnek. A CNN ezért megpróbálta viszonylag "tudományos" alapokra helyezni a kutatását. Mozisztárokból például csak azokat számolta, akiket legalább neveztek Oscarra a színészi kategóriákban – és ezzel például máris újra elveszítették Carrie Fishert, akit bár mindenki imádott, az Akadémia sosem jelölte díjra.

Viszont pont a filmsztárokat tekintve 2016 még egészen kegyesnek tűnik, azzal együtt is, hogy elment Debbie Reynolds vagy Gene Wilder is: öten haltak meg idén az Oscar-jelöltek közül, és 2016 óta ennél négy rosszabb év is volt, kezdve 2014-gyel, amikor 10-en is meghaltak, köztük Lauren Bacall, Philip Seymour Hoffman és Robin Williams.

A zenészek közül azokat számította hírességnek a CNN, akik előadói kategóriában Grammy-díjat kaptak. És így tényleg elég durva év volt 2016 Prince-szel, Leonard Cohennel és David Bowie-val, pontosabban őnélkülük: 13-an haltak meg. De 2006 még ennél is rosszabb volt, annak az évnek a végére 15 zenésszel nyomott kevesebbet a föld. Az ugyanakkor tény, hogy az idén meghaltak között többen voltak igazán, hihetetlenül népszerűek, így sokan talán súlyosabbnak érzékelték a veszteséget.

A sportolók között a CNN-nek a Sports Illustrated segített, amely minden évben megnevezi az Év Sportolóját és az Év Sportolónőjét. Idén hárman is meghaltak azok közül, akik kiérdemelték ezt az elismerést – köztük Muhammad Ali –, ami valóban a legtöbb veszteség az elmúlt évekhez képest, ahogy a tévés Emmy-díjazottak és -jelöltek közül is csak egyszer történt meg, hogy nyolcan is meghaltak, ahogy idén.

A CNN megnézte azt is, hányan haltak meg azok közül, akiknek a Hollywood Boulevardon saját csillaga van, hiszen ők is népszerűek akkor is, ha esetleg nem jelölték őket nagyobb díjakra – ilyen például Gábor Zsazsa. De ebben a kategóriában sem a tavalyi év vezeti a listát: 2006, amikor 18 ilyen sztár halt meg, és 2012, amikor 16, felül-, vagy éppen alulmúlta 2016-ot.

Összességében így azt állapították meg, hogy 2006 óta 2016 „csak” a második leghalálosabb év volt: most 34 sztár halt meg a leghíresebbek közül, 2006-ban viszont 36. A legbékésebbnek innen nézve 2011 tűnik: akkor mindössze kilencig szaladt a fekete számláló. Le is vonják a következtetést: „Ha a jövőben bárki 2016 miatt panaszkodik, mondják meg neki, hogy lehet ez még rosszabb is. Mert volt már rosszabb.”

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok