Index Vakbarát Hírportál

Oroszország visszalépett az Eurovíziós Dalfesztiváltól

2017. április 14., péntek 13:26

Oroszország pontot tett a hetek óta húzódó ügy végére, és visszalépett az Eurovíziós Dalfesztiváltól, vette észre a Blikk. Az előzmény, hogy Ukrajna közölte, az oroszok kerekesszékes versenyzője, Julija Szamojlova énekesnő nem léphet be legálisan Ukrajnába. Az énekesnő ugyanis korábban egy krími vendégszereplése alkalmával megszegte azt az ukrán törvényt, amely csak ukrán területen és csak ukrán jóváhagyás birtokában engedélyezi a beutazást az elcsatolt Krím félszigetre.Ezért három évre kitiltották az országból.

Korábban az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) lázasan kereste a megoldást, felmerült az is, hogy műholdas kapcsolattal vehetne részt az orosz versenyző az Eurovízión. Kijevnek viszont az volt az álláspontja, hogy Moszkva szándékosan provokál Julija Szamojlova személyével. Ultimátumot adtak: az oroszok vagy mást küldenek, vagy visszalépnek.

Az orosz állami televízió is elutasította a műholdas, kompromisszumos javaslatot, és úgy döntött: idén még közvetíteni sem fogja az Eurovíziót. A Pervij Kanal erről csütörtökön adott ki közleményt Moszkvában. Az MTI által ismertetett Pervij Kanal-közlemény szerint Ukrajna megsértette a vonatkozó szabályokat, mert rendező országként minden részvevő számára biztosítania kell a beutazó vízumot a fesztivál idejére.

Az EBU, amely korábban elítélte az ukrán tilalmat, a BBC szerint közölte: az, hogy Oroszország nem közvetíti a dalversenyt egyben azt jelenti, hogy nem vehet részt abban.

Az idei versenynek Ukrajna a házigazdája, mert tavaly az ő versenyzőjük nyert, mégpedig egy Sztálin tetteiről szóló dallal, amelynek a politikai felhangjai sok oroszt felbosszantottak. A 28 éves, mozgáskorlátozott Szamojlova indulásának megakadályozásába azért sem lett volna könnyű beletörődni, mert az idei Eurovízió szlogenje épp az, hogy "Ünnepeljük a sokféleséget!", jegyzi meg a BBC.

Rovatok