Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az ötven legmeghatározóbb magyar művész listája

2017. június 16., péntek 12:24

A Fidelio szerkesztősége évenkénti jelleggel összeállítja a szerintük teljesítmény alapján a legmeghatározóbb ötven magyar művész összefoglalóját, aminek a Kult50, A kultúra ötven arca címet adták.  

Az ötven alkotót egy szakmai zsűri állította össze, aminek tagjai Stuber Andrea, Veiszer Alinda, Winkler Nóra, Fáy Miklós, László Ferenc, Réz András és Zipernovszky Kornél voltak. 

A kiválasztásnál nem feltétlenül csak az életművek vették figyelembe, hanem az elmúlt másfél évben történt kimagasló teljesítményeket is. Lista sincs, az ötven alkotóművész ábécé sorrendben szerepel. A kiadványban portrészerűen mutatják be az ötven művészt, akik között vannak színészek, rendezők, filmesek, zenészek, írók vagy képzőművészek. Ott van például az ötvenben mindkét Oscar-nyertesünk, NemesJeles László és Deák Kristóf, illetve Zányi Tamás, Erdély Mátyás, aki Saul fia hangmérnöke és operatőre. A változatos listán szerepel még Alföldi Róbert, Dragomán György, Mácsai Pál, Törőcsik Mari, Pintér Béla, Szinetár Dóra, Thuróczy Szabolcs, Snétberger Ferenc vagy Ladik Katalin. A tervek szerint a Kult50 jövőre is megjelenne, méghozzá ötven új portréval és cikkel.

A Fidelio Kult50 című kiadványa már kapható az újságárusoknál, a Mol-kutatok, illetve meg is lehet rendelni a kult50.hu oldalról.

Rovatok