Index Vakbarát Hírportál

Szomjas György lemond, mert beleavatkoztak a szakma ügyeibe

2017. június 28., szerda 09:00

A filmrendező nem ért egyet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bizottságának rövidfilmekre vonatkozó döntésével, ezért lemondott a bizottsági tagságáról.

Szomjas György Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének levélben küldte el a lemondását, amit a szerdai Népszava ismertet: eszerint Szomjas a Filmművészeti Kollégium több tagjával elhatározta, hogy megpróbálják visszaállítani a korábbi gyakorlatot, miszerint az NKA rövidfilmek gyártását is támogatta, és a kollégium pályázatot is írt ki rövid játékfilmek, animációs és dokumentumfilmek gyártásának támogatására.

Egy májusi, a minisztériumban lezajlott beszélgetés után azonban a bizottság mégis úgy döntött, hogy erre a pályázatra nincs szükség, hiába szerepelt a kollégiumnak a bizottság által is elfogadott munkatervében. Szomjas sikertelenül próbálta felvenni a kapcsolatot a miniszterrel, a döntés maradt, ezért most úgy döntött, távozik:

„Én korábban gyakran éreztem azt, hogy a bizottság tevékenysége formális, most azonban az ellenkező végletbe esett a testület, amikor felülbírálta egy kollégium, többszörösen megerősített határozatát, és így durván beavatkozott egy szakma ügyeibe. Mivel ezzel a magatartással, illetve a konkrét döntéssel nem értek egyet, az NKA bizottságának tagságáról lemondok” – indokolta döntését Szomjas György.

Rovatok