Index Vakbarát Hírportál

Micimackó képeire utazik a kínai cenzúra

2017. július 17., hétfő 11:31

Még a végén teljesen eltüntetik a cenzorok Micimackó képeit a kínai közösségi oldalakról. Az egész történet egészen 2013-ra vezethető vissza, amikor készült egy közös fotó  Hszi Csin-ping kínai elnökről és Barack Obama akkori amerikai elnökről, ahol pont úgy néztek ki egymás mellett, mint Micimackó és Tigris.

Az internetezők ezt azonnal kiszúrták, ahonnan aztán nem volt megállás,  Alan Alexander Milne karaktere olyan lett, mint az elnök avatarja és később más államférfiakkal való találkozását is micimackós képekkel illusztrálták. Ez a kínai cenzoroknak egyáltalán nem tetszett, 2015-ben az egyik ilyen képet cenzúráztak legtöbbször az országban.

Jelenleg ott tart az ügy, hogy a közösségi oldalakra még fel lehet tölteni Micimackó képeit, kommentelni, viszont már egyre kevésbé engedi a rendszer. Az országban népszerű WeChat alkalmazásból is kikerültek a micimackós matricák.

A Time arról ír , hogy ez a lépés valószínűleg egy szélesebb körű kínai intézkedés része, a napokban ugyanis több olyan VPN szerver is elérhetetlenné vált, amiknek a segítségével meg lehetett kerülni az állam által cenzúrázott oldalakat.

Az MTI szerint a fokozottabb fegyelem valószínűleg az őszi pártkongresszus miatt van, ahol várhatóan újabb öt éves ciklusra kérik fel  Hszi Csin-ping jelenlegi elnököt.

  

Rovatok