Index Vakbarát Hírportál

Eredetinek állítja be Donald Trump a falán lógó hamis festményt

2017. október 19., csütörtök 11:36

Donald Trump amerikai elnök előszeretettel hangoztatja, hogy a falán lógó Két nővér című festmény Pierre-Auguste Renoir francia festő, 1881-ben született, eredeti alkotása. Tim O'Brien író még 2005-ben, készülő könyve kapcsán töltött sok időt Trumppal a lakásában, aki büszkén mutogatta neki a Renoir-festményt. O'Brien már akkor megkérdőjelezte, a festmény eredetiségét, Trump azonban ragaszkodott az igazához. A történet egy, az íróval pár napja készített rádió interjú kapcsán merült fel ismét, ebben O'Brian elmondta, Trump valószínűleg maga is elhiszi a saját maga által gyártott hazugságokat, mint például azt, hogy egy eredeti Renoir-festmény birtokosa. Egy Melania Trumppal készült műsorban nemrégiben látszott, hogy a festmény még midig a Trump-rezidencia falán lóg.

Csakhogy a chicagói múzeum a napokban elmondta, Renoir Két nővér című festménye 1933 óta náluk van. A múzeum szóvivője közölte, megdöbbenve értesültek arról, miszerint a Két nővér című kép az amerikai elnöknél van, hiszen az eredeti festményt még 1933-ban adományozta nekik Annie Swan Corburn, aki 100 ezer dollárért (ez mai árfolyamon majdnem 2 millió dollárnak felel meg) vásárolta meg Paul Durand-Ruel, aki még magától a festőtől vette a képet. A Két nővér története tehát elég jól dokumentált.

Emellett az is látszik a felvételeken, hogy a Trump falán lógó festménynek teljesen más a színvilága, sokkal kidolgozatlanabb és a mérete is más, mint az eredetinek. Olyan, mintha valaki levágta volna a szélét, hogy beférjen a keretbe. A CNN megkérte Trump sajtóirodáját, hogy reagáljanak a festményről szóló hírekre, de eddig még nem érkezett válasz.

Rovatok