Index Vakbarát Hírportál

Lemond az Operettszínház visszaélésekkel vádolt művészeti vezetője

2017. november 5., vasárnap 14:52

Kerényi Miklós Gábort az elmúlt napokban több blogbejegyzés és újságcikk vádolta visszaélésekkel. Az Operettszínház egykori igazgatója most közölte: visszautasít minden híresztelését, de lemond a vezetői tisztségéről.

Kerényi Miklós Gábor (KERO) a következő közleményt juttatta el az Indexhez válaszul arra a kérdésünkre, hogyan reagál az őt zaklatással, visszaélésekkel vádoló, azóta már eltávolított újságcikkekre és a közösségi médiában terjedő állításokra. A Budapesti Operettszínház művészeti vezetője a következőt írta:

„Visszautasítom mindazon állításokat, pletykákat, híreszteléseket, melyek az elmúlt napokban engem értek és imádott társulatom mindennapjait, működését mérgezték és mérgezik. Hogy a nyugodt munkát biztosítsam, döntésem az, hogy a mai nappal munkáltatómtól felmentésemet kértem a Budapesti Operettszínház művészeti vezetői tevékenysége alól, továbbá nyugdíjazásomat kezdeményeztem. Szentpétervári bemutatómat követően minden erőmmel azon leszek, hogy tisztázzam magam.”

Ezzel együtt a Budapesti Operettszínház is eljuttatott hozzánk egy nyilatkozatot, amelyben azt írják, ki fogják vizsgálni az összes felmerült ügyet, noha nincs tudomásuk egyetlen ilyen ügyről sem. Közölték:

„A Budapesti Operettszínház Igazgatósága ezúton kinyilvánítja, hogy

a leghatározottabban elítéli a szexuális zaklatás minden formáját, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg.

Egyben kijelenti, hogy elkötelezett a zaklatási ügyek felderítésében, a zaklatást elszenvedett áldozatok minden lehetséges eszközzel történő megsegítésében, továbbá kéri, hogy az érintettek az igazság törvényes keretek között történő tisztázása végett a megfelelő jogi lépéseket is tegyék meg. 

Egyben tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy a Budapesti Operettszínház Igazgatósága október 30-án rendkívüli Igazgatósági értekezletet tartott, melynek keretében a Színház volt, és jelenlegi vezetői rögzítették, hogy 

nincsen tudomásuk olyan eseményről, történésről, bejelentésről, mely a Budapesti Operettszínház működéséhez köthetően zaklatással kapcsolatos.

Az értekezlet konkrét lépésekről is döntött, melyek következményeként a Színház felvette a kapcsolatot az Előadóművészi Jogvédő Irodával, és ehhez kapcsolódóan rendkívüli társulati ülésen tájékoztatta a társulatot az esetleges zaklatásokkal kapcsolatos bejelentési lehetőségekről, kezdeményezte a szakmai szervezeteknél egy szakmai konszenzuson alapuló protokoll kidolgozását az ilyen esetek megelőzésére. Ennek érdekében felvette a kapcsolatot a Helsinki Bizottság jogászaival, valamint pszichológusokkal is elkezdte a munkát. 

Szeretnénk még egyszer kinyilvánítani, hogy az Igazgatóság elkötelezett a bejelentések kivizsgálásában az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartásával. Azonban a Társulat egységének védelmében és zavartalan munkája folytatásának érdekében nagyon kérünk mindenkit, hogy a konkrétumokat nélkülöző híresztelésektől tartózkodjon.

Végezetül Színházunk ezúton ismételten leszögezi, hogy mindent meg kíván tenni a helyzet tisztázása érdekében.”

Rovatok