Index Vakbarát Hírportál

Rekordáron, 450 milió dollárért kelt el egy Leonardo-kép

2017. november 16., csütörtök 12:20

Rekordáron, 450 millió dollárért (ez körülbelül 120 milliárd forint) adták el Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festményét egy szerdai New York-i árverésen, írja a BBC. Még soha, egyetlen árverésen sem fizettek ilyen sokat egy műalkotásért. 

Leonardo da Vinci 1519-ben halt meg, és kevesebb mint húsz kép maradt csak fenn utána. Ezek közül csak a most eladott festmény van magánkézben. Azt persze nem lehet tudni, hogy ki vette meg a képet ennyiért, csak azt, hogy a Christie's aukciósház ennél jóval kevesebbre számított. A kép kikiáltási ára 100 millió dollár volt, ez ment fel 400-ra, aztán az illetékekkel együtt 450-re.

A képen Jézus látható, ahogy egyik kezét áldásra emeli, a másikban pedig egy kristálygömböt tart. Annyi tudható róla biztosan, hogy 1505 után készülhetett, és sokáig azt hitték róla, hogy eltűnt. Aztán hosszú ideig egy korabeli másolatnak tartották, nem az eredeti képnek. Végül csak a 2010-es ével elején állapították meg róla, hogy eredeti. Előző tulajdonosa egy orosz milliárdos volt, aki 2013-ban még csak 127 millió dolláért vette meg egy privát árverésen. 

Rovatok