Index Vakbarát Hírportál

Ilyesmit még úgysem vettünk automatából

2017. december 20., szerda 19:41

Egy személyes vallomással kell kezdenem: a közterületi irodalom szó hallatán, ha kevesek szíve is, de az enyém megdobban. Még idén nyáron volt egy novellapályázat, budapesti BKV- és vidéki Volán-megállókba kerülhettek ki írások, összesen húsz – és történetesen a pályázat eredményeként az én novellám volt az egyike ennek a húsznak.

Így aztán most is megdobbant, amikor azt olvastam, hogy tavasztól úgy is vehetünk könyveket, ahogy eddig nem: egy Grecsó Krisztián író és Vecsei H. Miklós színművész nevével fémjelzett kezdeményezésben márciustól egyes főváros csomópontokban könyvautomatákat helyeznek ki. A kezdeményezők tervei szerint egységes áron, csupán 990 forintért vehetünk majd belőlük zsebkönyv méretben. A színes könyvsorozatot MOME-s grafikuscsapat tervezte.

A kezdeményezésről kiadott közlemény szerint a Sztalker csoport olvasásnépszerűsítő projektjének keretében jelennek meg az okostelefon méretű, minőségi, mégis olcsó zsebkönyvek, kortárs és klasszikus irodalom egyaránt.

A kezdeményezők reményei szerint egy fiatalosabb, egymásra figyelőbb olvasóközösséget hozhatnak létre. A POKET-nek elnevezett projekt legalább hat automatával indul jövő márciusban a fontosabb fővárosi csomópontokon és köztereken. 

Vecsei H. Miklós erre fordítja legújabb verseskötete, a Soliloquor teljes bevételét, amelyet közösségi finanszírozás, valamint könyvautomaták és egy-egy cím örökbefogadásának lehetősége egészít majd ki. Tervük az is, hogy nyári szezonban ott legyenek a legfontosabb fesztiválokon, ahol magyar regények angol fordításai is helyet kapnak a könyvautomatákban.

Rovatok