Index Vakbarát Hírportál

Az Index újságírója nyerte a Minőségi Újságírás Díjat

2018. február 14., szerda 00:18

Sajó Dávid, az Index újságírója, és Fabók Bálint, a G7 újságírója megosztva nyerte el a januári Minőségi Újságírás Díjat - ezt közölte Facebook oldalán a Főszerkesztők Fóruma. Mindkét újságíró a kulturális tao-támogatások rendszerét feltáró munkájáért kapta meg az elismerést. A Főszerkesztők Fóruma szerint

Mindkét szerző alaposan és kézzelfoghatóan tálalja az állami kultúratámogatások témáját, a két cikk egymást kiegészítve egy fontos problémára világít rá.

Sajó Dávid cikke alapjaitól magyarázza el a színházi és zenés produkcióknak adható támogatások rendszerét, és azt, hogy hogyan épült ki cégek társasági adójára egy egész rendszer, amelyen keresztül olyan előadók koncerteznek rendszeresen az Arénában és hasonló helyeken "vattaközönség" előtt, akik az év nagy részében legfeljebb falunapokon koncerteznek. Fabók Bálint cikksorozata pedig azt tárta fel, hogy hogyan szednek be hatalmas összegeket a tao rendszeren keresztül (néha bekamuzott) külföldi fellépésekkel olyan, pár éve alakult színházak, amelyekről itthon senki nem hallott. 

A zsűri három másik munkát is kiemelt. Egyrészt a 24.hu Csatatér-sorozatát, mert hatásos képeivel és videóival pontos képet ad azokról a vidékekről, ahol a választás eldőlhet, illetve Fehér Buda, Pais-Horváth Szilvia és Szilágyi József Nyugat.hu-n megjelent átfogó cikkét, mely arról szól, hogyan tűnt el másfél milliárd forintnyi közpénz a szombathelyi Styl ruhagyárban. Szintén kiemelték Rényi Pál Dániel (444.hu) cikkét, mert úgy mutatja be az ATV körül történt változásokat, hogy az nemcsak a szűk szakma, de a nagyközönség számára is befogadható.

Rovatok