Index Vakbarát Hírportál

Elsikkasztott dollárszázmilliókból készült a Wall Street farkasa

2018. március 10., szombat 15:44

A Wall Street farkasa című filmet jegyző Red Granite Pictures hollywoodi produkciós cég 60 millió dollárt fizet az Egyesült Államok kormányának – írja az MTI. Az amerikai hatóságok egy nagyszabású nemzetközi akció több mint egymilliárd dollárnyi elsikkasztott malajziai közpénzt próbálnak visszaszerezni.

Amerikai ügyészek szerint egy, a Najib Razak malajziai miniszterelnök által 2009-ben létrehozott gazdaságfejlesztési alapból (1MDB) fedőcégek révén és részben amerikai bankokon keresztül több mint 3 milliárd dollárt loptak ki. A pénzből nagy értékű New York-i és kaliforniai ingatlanokat, luxustermékeket, Monet- és Van Gogh-festményeket és repülőgépet vásároltak, valamint a Martin Scorsese rendezte Wall Street farkasa című film finanszírozták.

2016 júliusában a svájci szövetségi hatóságok lefoglalták a sok millió dollárt érő Monet- és van Gogh-műveket a nemzetközi akció részeként. A Leonardo DiCaprio főszereplésével 2013-ban készült Wall Street farkasának finanszírozása ügyében pedig polgári per indult. A Red Granite Pictures produkciós cég egyik társalapítója Razak mostohafia volt. Az ügyészség és a Red Granite Pictures Inc. közötti megállapodást csütörtökön hagyták jóvá a Los Angeles-i kerületi bíróságon.

A megállapodás kitér a Los Angeles-i székhelyű Red Granite Pictures két másik filmjének, a nyomozók szerint ugyancsak 1MDB-s pénzből finanszírozott Dumb és Dumber kettyó, valamint a Megjött apuci! című filmekhez kötődő jogok és vagyontárgyak lefoglalására.

A produkciós cég közleményében azt írta, örül, hogy végre maga mögött tudhatja az ügyet, és a filmkészítésre koncentrálhat.

Rovatok