Index Vakbarát Hírportál

Nem véletlenül nem került boltokba Leslie Mandoki könyve

2018. március 27., kedd 16:56

"Nagyon örülök, hogy valami egészen fantasztikus dolgot sikerült közös erővel létrehoznunk és szeretném megköszönni az eddigi jó együttműködést és támogatásod" – hálálkodott Orbán Viktornak a Németországban élő Leslie Mandoki, aki 2013 óta összesen legalább 2 milliárd forint támogatást kapott a magyar államtól.

A kormány kedvenc zenésze a legnagyobb összegű támogatást egy 56-os könyvre és a hozzá készült dokumentumfilmre, valamint a kiadványhoz kapcsolódó három koncertre kapta még 2016-ban. Mivel a könyv sosem került kereskedelmi forgalomba, a magyar adófizetők többségének fogalma sem lehetett, mire ment el a pénze. Egészen mostanáig, a 444-nek ugyanis sikerült beszereznie egy példányt belőle.

A bruttó 1,8 milliárd forintos támogatásból készült az ajándékba osztogatott, tehát nem a nyilvánosság számára készült, Szabadságvágy című könyv, az ahhoz DVD-n mellékelt dokumentumfilm, Mandoki pedig a zenekarával három koncertet is adott, fellépett Berlinben, Párizsban és Londonban is. 

DE milyen a könyv?

A 444 szerint hatalmas, hiszen 60 centiméter széles, tehát minden épkézláb könyvespolcról lelóg, tartalmában csapongó, közhelyes információk keverednek benne a könyv szereplőinek méltatásával, akik többségének semmi köze 1956-hoz. "Nem csoda, hogy nem került boltokba, hiszen láthatóan azért készült, hogy a megszólalók fontosnak érezzék magukat attól, hogy szerepelnek benne" – írja a 444.

A portál szerint a kiadványt Mandoki befolyásos németországi barátai, valamint fideszes politikusok és kormányközeli vállalkozók kapták meg (innen az Orbánnak szánt üzenet a cikk elejéről), a könyvben pedig semmilyen utalás nincs arra vonatkozóan, hogy a magyar állam finanszírozta volna.

A cikkből kiderül, hogy az ötezer példányban létező könyv összes interjúját Mandoki készítette, a hozzá csatolt 40 perces filmen pedig ugyanezekből a beszélgetésekből láthatóak részletek – ezt egyébként egyszer leadták egy dokufilmes német csatornán.

A 444 megjegyzi, hogy nincsenek pontos információik arról, hogy a bruttó 1,8 milliárd forintos támogatásból mennyi ment el a könyvre, a filmre, illetve a koncertekre, arról azonban szereztek kimutatást, hogy a könyvben szereplő 33 fotóért a Getty ügynökségnek nem egészen 9000 eurót, azaz mintegy 2,8 millió forintot fizettek ki.

A portál szerint az interjúkhoz készült  portrék is kerülhettek legalább ennyibe, a fordítások nyelvenként 1000 euróba fájtak (angolul, németül és magyarul jelent meg a kiadvány), és valamit kellett kapnia a történeti részeket összeállító társszerzőnek is. A 444 nagyvonalúan 10 milliót számol a könyvre, további 10 milliót pedig a filmre.

A 444 szerint a magyar kormánynak azért lehetett szüksége a Szabadságvágyra, mert a menekülthelyzet idején megromlott a viszony Magyarország és Németország között, a könyv megjelenésének azonban nem volt visszhangja a német sajtóban. A teljes cikk itt olvasható, Mandoki pedig tavaly a Magyar Narancsnak mondta el, hogy az Orbán Viktorhoz fűződő barátságának nincs köze ahhoz, hogy ennyi pénzt kapott a magyar államtól.

Rovatok