Index Vakbarát Hírportál

Adjon a kultúrának! Beethoven élőben az Indexen

2018. április 26., csütörtök 19:02

Csütörtök este az Index segítségével ismét átadhatja magát a magaskultúrának! Rakja ki a Zeneakadémiáról élőben közvetített koncertet Chromecastre vagy AppleTv-re a Facebook-appon keresztül. Vagy csak szerezzen egy jó fülest. De mindenképp keressen egy jó fotelt és kapaszkodjon meg valamiben, mert olyat fog hallani, amit még a komolyzene-bolondok is csak ritkán.

ebben a Facebook-dobozban látni fogja az adást, fél nyolcig fel is iratkozhat, hogy értesítést kapjon a kezdésről:

Beethoven egyik legutolsó, egyben legnagyszabásúbb művét, a Missa solemnist (ünnepi mise) csak a IX. szimfóniához lehet hasonlítani, aminek a testvérdarabja. Eredetileg templomi misezenének készült, de Beethovent a sztratoszférába ragadta a múzsa, így aztán menet közben szépen le is tett arról, hogy a mind monumentálisabb darab liturgikus keretek közt előadható legyen.

Az addigra már rég teljesen siket szerző azzal sem sokat foglalkozott, hogy a kórust és a szólistákat mekkora kihívás elé állítja, ha a szólamokban túl sok az extrém magas rész. A Missa Beethoven talán legnehezebben előadható műve, ezért is akkora szám, hogy az Óbudai Danubia Zenekar most a Nemzeti Énekkarral és Opera négy magánénekesével műsorra tűzte.

Magas és hangos zene, egyben a létező legerősebb, ami egyszerre hoz meditatív állapotba és mozgat meg mélyen minden embert.

A Sanctus híres, tízperces transzcendens szóló hegedűszólama a zeneirodalom egyik legmegdöbbentőbb fordulata, részben pont azért, mert annyira erős a kontraszt a nagyzenekar és a kórus korábbi tombolásához képest, részben pedig mert minden egyes, túlvilágian gyönyörű hangnak akkora jelentősége van.

Amikor pedig a semmiből megszólal a kórus és a Gloria!, az Bachét kivéve lényegében minden vallásos zenét elhomályosít. Nincs ember, akinek ne futkosna a hideg a hátán.

A négy szólista Kolonics Klára (szoprán), Kálnay Zsófia (alt), Megyesi Zoltán (tenor) és Bakonyi Marcell (basszus). A Danubiáról itt olvashat többet, a dirigens Hámori Máté, a zenekar vezetője. Ha a közvetítést teljes képernyőre felnagyítja, alul az Index kommentárjait olvashatja élőben, Miklósi Gábortól.

Ez a harmadik alkalom, hogy a Danubia koncertjét közvetítjük. Megnézheti a márciusi és a februári adásokat is felvételről, az Index.hu Facebook-oldalán!

Rovatok