Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, az embereknek minden vágyuk milliárdokat költeni

2018. május 9., szerda 12:10

Rekordbevétellel zárt a Rockefeller-aukció első napja: már az árverés első napján, kedden megdőlt a legdrágábban elárverezett magánygyűjtemény világrekordja: David Rockefeller amerikai milliárdos hagyatéka eddig 648,4 millió dolláros (172 milliárd forintos) bevételt hozott, írja az MTI.

A korábbi csúcsot Yves Saint Laurent francia divatfejedelem hagyatéka tartotta, 2009-es párizsi aukcióján 484 millió dolláros eredmény született.

A Rockefeller-aukció első napján 44 festményt árvereztek el, a művek a 19. és a 20. században készültek. A legnagyobb érdeklődés Pablo Picasso Fillette a la corbeille fleurie (Lány virágkosárral) című portréját övezte, 115 millió dollárt fizetett érte a nyertes licitáló. A Christie's aukciósház előzetes becslései nem haladták meg a 100 millió dollárt.

A festményen a párizsi Montmartre virágárusa, Linda aktja látható egy kosár vörös rózsával. A spanyol festő 1905-ben alkotta a képet, egy évvel azután, hogy Párizsba költözött. Rockefeller előtt Gertrude Stein író és műgyűjtő tulajdonában volt, ő közvetlenül Picassótól vásárolta.

Több festmény eladási ára döntött rekordot kedden: a Nymphéas en fleur (Virágzó vízililiomok) 84,7 millió dollárral Claude Monet legdrágább képe lett, az Odalisque couchée aux magnolias (Fekvő odaliszk magnóliával) 80,8 millió dollárral Henri Matisse, a La vague (A hullám) 35,2 millió dollárral Paul Gaugin, a Tigre jouant avec une tortue (Teknőssel játszó tigris) 9,9 millió dollárral Eugene Delacroix legmagasabb áron elárverezett alkotása lett.

A legendás olajmágnás unokája, a 2017-ben 101 éves korában elhunyt John Rockefeller végakarata szerint a bevétellel különböző jótékonysági szervezeteket támogatnak.

A Christie's New York-i Rockefeller-árverése csütörtökig, az online licit péntekig tart.

Rovatok