Index Vakbarát Hírportál

Házi őrizetben marad az ellenzéki orosz rendező

2018. július 18., szerda 15:07

Még legalább egy hónapig házi őrizetben marad Kirill Szerebrennyikov világhírű orosz rendező - közölte egy moszkvai bíróság szerdán, akit egy éve tartoztattak le, forgatás közben.  A TASSZ orosz hírügynökség tudósítása alapján a rendező házi őrizetét augusztus 22-ig hosszabbították meg.

Szerebrennyikov, a moszkvai Gogol Színház művészeti vezetője már egy éve él a világtól szinte teljesen elzártan. A művészt azzal gyanúsítják, hogy 133 millió rubelnyi (csaknem 585 millió forint) állami színházi támogatást sikkasztott el. A 48 éves rendező tagadja, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást. Decemberben nélküle mutatták be a Bolsojban a Nurejev című balettet, melyet ő állított színpadra. A közönség lelkesen fogadta, ám később mégis levették a műsorról, írja az MTI.

A rendező új filmje, a Leto (Nyár) - amelynek vágásán házi őrizetében dolgozott - a májusi cannes-i filmfesztiválon debütált. Szerebrennyikov korábban többször bírálta az alkotói szabadságra a konzervatív értékek nevében kifejtett nyomást. 

Szerebrennyikov többször részt vett az alkotmány 31. paragrafusáról Stratégia 31-nek nevezett, a gyülekezési szabadság biztosításáért zajló tüntetéseken, felszólalt a tiszta választásokért, kiállt 2008 után Grúzia elleni orosz politika ellen, tiltakozott az orosz törvény ellen, amely megtiltotta, hogy árva gyerekeket amerikaiak fogadhassanak örökbe.  Szerebrennyikov ügye megosztotta a közvéleményt és a színésztársadalmat is. Több ismert színész állt ki mellette. Jevgenyij Mironov színés és színházi vezető az állami kitüntetése átvételekor nyújtott át egy tiltakozó levelet Vlagyimir Putyinnak. 

A Nyár július 26-án a magyar mozik műsorára kerül.

Rovatok