Index Vakbarát Hírportál

A Disney nyerte a Foxért vívott harcot

2018. július 19., csütörtök 18:20

A Comcast amerikai telekommunikációs cég  bejelentette, hogy lemond a 21th Century Fox médiaportfoliójáról és kizárólag az európai tévés óriás, a Sky felvásárlására összpontosít, így a licitháború végén a Disney viheti a Fox filmes részlegét – írja az MTI.

A Foxért először a Disney jelentkezett be, de később a Comcast rálicitált az ajánlatukra, így bizonytalanná vált a felvásárlás sorsa. A múlt hónapban azonban a Disney 71 milliárd dollárra (19,7 billió forintra) emelte a tétet, míg a Comcast nem volt hajlandó a 65 milliárd dolláros ajánlata fölé menni.

A Disney várhatóan megszerzi a felvásárláshoz szükséges összes engedélyt. Az amerikai igazságügyi minisztérium már zöld utat adott a tranzakciónak. Ezzel a kaliforniai székhelyű vállalat nemcsak a Fox filmgyártó vállalatának és tévéstúdióinak birtokosa lesz, hanem meghatározó tulajdonrészhez jut a Hulu videoszolgáltatóban és a Fox külföldi érdekeltségeiben, köztük például India legnagyobb média-konglomerátumában, a mumbai székhelyű Star Indiában.

A Disney és a Comcast közötti vetélkedésnek ugyanakkor még nincs teljesen vége – írja a CNN. A Comcast ugyanis továbbra is szeretné megszerezni a szintén a Foxhoz tartozó brit Sky tévés birodalmat. A Comcast ajánlata itt 34 milliárd dollár.

A Fox felvásárlásának jelentőségéről korábban részletesen is írtunk.

(Borítókép: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok