Index Vakbarát Hírportál

Közel öt hónap után feladta az éhségsztrájkot az ukrán rendező

2018. október 5., péntek 11:49

Beszüntette a május közepe óta folytatott éhségsztrájkját Oleh Szencov ukrán filmrendező, akit terrorizmussal vádolva húsz évre ítéltek Oroszországban, írja az MTI a pénteki bejelentés nyomán.

"Igen, véget vetett az éhségsztrájknak. Moszkva legjobb táplálkozástudományi szakemberei különleges étrendet dolgoztak ki a számára, hogy kivezessék az éhezésből" – mondta Valerij Makszimenko, a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat helyettes vezetője Moszkvában az Interfax hírügynökségnek.

Makszimenko egyúttal köszönetet mondott azoknak az orvosoknak és ügyvédeknek, akik rábeszélték az éhségsztrájk beszüntetésére az orosz börtönben raboskodó rendezőt, aki csepegtetőn keresztül jutott tápanyagokhoz.

A rendező ügyvédje, Dmitro Dince szeptemberben azt mondta, hogy védence a koplalás miatt visszafordíthatatlan egészségi károsodást szenvedett, ami főleg a szív- és érrendszert, a veséket és a májat érinti, egyre törékenyebb, alig bír lábra állni is az ágyából.

Már feladtam a hitet, hogy hamarosan szabadlábra kerülhetek, és boldogan élhetünk Kijevben. (...) Szédülök, minden forog körülöttem, a test, fej és végtagok lemerevedtek

– írta korábban végrendeletében.

Magának nem kért kegyelmet

Szencovot 2015. augusztus 15-én ítélte húszévi szabadságvesztésre az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság azzal az indokkal, hogy terrorcsoportot hozott létre az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten.

A csoport tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet és az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország helyi szervezetének irodáját. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint a csoport tagjai arra készültek, hogy 2015. május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján bombát robbantsanak a szimferopoli örök lángnál és Lenin-szobornál.

Szencov nem ismerte be bűnösségét. A rendező mellett az Európai Parlament mellett számos nemzetközi hírű filmes is kiállt, támogatására Európában több akciót is szerveztek. A rendezőt Nobel-békedíjra és az Európai Parlament Szaharov-díjára is felterjesztették.

Oleh Szencov május 14-én kezdett éhségsztrájkba azzal a követeléssel, hogy bocsássanak szabadon 64 Oroszországban őrzött ukrán politikai foglyot. Saját magának nem kért kegyelmet, pedig a Kreml értésére adta, hogy elnöki kegyelemben csakis saját kezdeményezésére részesülhet.

Rovatok