Index Vakbarát Hírportál

Jelentkeztek Banksy önmegsemmisítő alkotásáért

2018. október 11., csütörtök 21:07

A magát múlt pénteken az elárverezés után félig bedaráló Banksy-alkotás, a Lány Léggömbbel műért eredetileg a legtöbb pénzt ajánló új tulajdonos átveszi az új formájában is a képet, jelentette be az árverést rendező Sotheby's aukciósház.

A vevőről azt árulták el, hogy egy nő, európai gyűjtő, és régóta kapcsolatban áll a Sotheby's-zel. Azon az áron veszi át az aukciósháznál most már Szerelem a Kukában néven emlegetett alkotást, amennyit a darálás előtt kínált érte.

Mint írtuk, rekordáron, 1,1 millió dollárért (310 millió forintért) árverezték el a rejtőzködő graffitiművész képét New Yorkban, de ezek után Banksy megtrollkodta az aukciót: a festmény megsemmisítette önmagát. A keretén belül megszólalt egy riasztó, és a keret elkezdte ledarálni a benne található képet.

Alex Branczik, az aukciósház európai kortárs művészetért felelős vezetője szerint meg lettek banksyzve, és a ledarálás már a műalkotás integráns része. A Sotheby's Branczik állítása szerint nem vett részt az önmegsemmisítésben.

Becsüsök azóta úgy vélték, hogy ezzel megkétszereződött a mű értéke, és már akár kétmillió fontot is érhet. Ettől függetlenül idáig kérdés volt, hogy az eredeti kép vevője ebben a formában is igényt tart-e az alkotásra.

Rovatok