Index Vakbarát Hírportál

Tarlós Orbánhoz fordul a kultúr-tao megszüntetése miatt

2018. október 30., kedd 15:10

Tarlós István főpolgármester sem ért egyet a kormány azon szándékával, hogy megszüntesse az előadóművészetek taóját, ezért hamarosan személyesen és levélben is Orbán Viktorhoz fordul majd, hogy a miniszterelnök gondolja meg magát az ügyben.

Azt fogom kérni miniszterelnök úrtól, amikor találkozunk, hogy ne a kormány generálisan szankcionáljon, ha valamilyen rendellenességet észlel a kulturális TAO-támogatások esetében, hanem ha konkrét esetek jutnak a tudomására, akkor ezekben járjon el. És azt is kérem majd, hogy a budapesti színházak esetében a kulturális TAO-támogatások értékét továbbra is deklaráltan garantálja

– mondta a Népszavának a főpolgármester.

Az Index értesülését, hogy a kormány megszüntetné az előadóművészetek taóját, először Tállai András PM-államtitkár erősítette meg (névvel), majd a múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter is bejelentette a kormány döntését. "A kormány áttekintette a tao-támogatások rendszerét, és arra jutottunk, hogy kulturális területen jelentős visszaélések voltak, ezért új támogatási rendszert szeretnénk bevezetni" – mondta akkor Gulyás.

Korábban azt írtuk, a kultúr-tao megszüntetése a magánszínházak és a független színházak számára jelentené a legnagyobb érvágást, több ilyen intézmény akár meg is szűnhet az intézkedés nyomán, hiszen számukra a minisztérium vagy az önkormányzat nem biztosít éves, normatív támogatást.

Tarlós szerint a kérése "annál is inkább indokolt, mert a pályázati rendszer kiszámíthatatlan követelményei miatt pénzügyileg tervezhetetlenné válnának a színházi évadok, ez pedig nem engedhető meg".  Ahogy a Népszavának adott nyilatkozatából kiderül, Tarlósnak egy másik színházakat érintő kérése is lesz a miniszterelnökhöz:

Azt szeretném elérni, hogy a Madách-, és a Centrál Színház tervezett állami támogatás csökkentését ne hajtsák végre, mert ismereteim szerint ennek szakmai okai nincsenek, csak más intézmények vezetői féltékenysége az oka. Ez a határozott álláspontom.

Tarlós István várhatóan november elején fog találkozni Orbán Viktorral, de addig is a tao és a színházi támogatások ügyében levelet ír majd a miniszterelnöknek.

Rovatok