Index Vakbarát Hírportál

Gyűjtéssel élné túl egy színház a kultúr-tao megszüntetését

2018. november 14., szerda 09:05

„Keresünk 998 ismerőst, jóbarátot, szurkolót és ismeretlent, aki képes és hajlandó fejenként 10.000 forintnyi adománnyal kihúzni minket a pillanatnyi kalamajkából” – írja Facebook-oldalán a Stúdió K Színház, arra reagálva, hogy a kormány kijelentette, az Index értesüléseivel összhangban tényleg megszüntetik az előadó-művészeti intézmények számára a tao-támogatást, amelyet eddig a cégek utalhattak át a társasági adójukból.

A módosítás 2019. január 1-én lép hatályba, így már a 2018-as jegybevételből számolt, és 2019-ben lehívni tervezett TAO támogatás sem érvényesíthető. Ez a jogszabály-változás 10 millió forintnyi lyukat ütött a Stúdió K idei évadának a költségvetésében”

– írja a színház.

Hozzáteszik: „A szaktárca nyilatkozata szerint történtek előzetes egyeztetések az érintettekkel, hozzánk sajnos nem érkezett meghívó. Miközben valamennyi színház érintett, sem végrehajtási rendelet nem kapcsolódik a törvénymódosításhoz, sem hivatalos álláspont nem született még a hogyan tovább-bal kapcsolatban. Egy hosszútávon élhető rendszer kidolgozása (ha lesz ilyen) vélhetően több időt fog igénybe venni, mint amíg a költségvetésünk kitart.”

A színház nem tudja emelni a jegyárait, más bevételi forrásuk nincs, de a következő évi költségvetést már egyébként sem mentené meg a jegyáremelés.

Azt írják: ha találnának 998 embert, akik felajánlanának a színháznak 10-10 ezer forintot, akkor „időt nyerhetnénk, és nem kellene márciusban lehúznunk a rolót”.

Október 21-én írtuk meg, hogy a kormány az érintettek megkerülésével és egyeztetés nélkül tervezi a kultúr-tao megszüntetését, ami a magánszínházak megszűnéséhez és a független társulatok ellehetetlenüléséhez vezethet. Október 25-én a kormány bejelentette, tényleg így tesznek majd, november 13-án pedig el is fogadták az erről szóló törvénymódosítást. 

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: „Az eddigi ráfordítások nem csökkennek, az eddigi forrásokat a kormány jövőre is biztosítja, de nem ebben a formában”, ugyanakkor forrásaink szerint erre a pótlásra csak a nemzeti és a kiemelt státuszú színházak kaptak biztosnak tekinthető ígéretet, de azt még ők sem tudhatják, milyen szempontok alapján fogják eldönteni, ki mennyit kap a keretből. Az mindenesetre biztos, hogy az eddig a kormánytól független támogatási forma átkerül a minisztérium döntési körébe.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok