Index Vakbarát Hírportál

Budapesten is látható a rekorddöntő festmény

2018. november 22., csütörtök 08:55

Pár napja írtuk meg, hogy 90 millió dollárért, azaz 24 750 000 000 forintért ütötték le David Hockney 1972-ben festett, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), Egy művész portréja (Medence, két alakkal) című művét a Christie's New York -i aukcióján. Ezzel ez lett a legdrágább kép, amit élő művész festett. Többek között ezt a képet is meg lehet nézni pénteken Budapesten a Glassyard Galériában. Mielőtt még elkezdenénk azon agyalni, hogy melyik magyar milliárdos vehette meg és engedi kiállítani a képet, gyorsan elmondjuk, hogy a kiállítás VR-szemüveggel nézhető.

A Walter's Cube a képzőművészeti kiállításokat virtuális térben bemutató alkalmazása tavasz óta elérhető, a Glassyard Galéria kiállítása is így jön létre. A múzeumok és galériák kiállításainak digitalizálásával foglalkozó alkalmazás a kiállítótereket VR szemüveggel virtuálisan bejárható terekké alakítja át. Ezzel lehetővé válik, hogy a kiállításokat időtől és tértől függetlenül bármikor megnézhessük.

A rekordáron elkelt festményt a valóságban utoljára a New York-i Metropolitan Múzeumban 2017 novembere és 2018 februárja között lehetett megnézni Hockney nagy sikerű életmű kiállításán. A tárlatot a Walter's Cube applikációja fénykép alapú, virtuális tér formájában rögzítette. Aki akkor nem tudott elmenni, most Budapesten is megteheti. Kérdés persze, hogy VR-szemüveggel mennyire lesz ugyanaz az élmény.

Rovatok