Index Vakbarát Hírportál

Műtárgyak ezreit szolgáltatta vissza Németország az elmúlt 20 évben

2018. november 26., hétfő 22:10

Németország több mint 17 ezer műtárgyat és könyvet szolgáltatott vissza a nácizmus idején elrabolt kulturális javakból az azonosításukról, a jogos tulajdonosok felkutatásáról és a visszaadásról rendelkező nemzetközi megállapodás alapján – írja az MTI.

Monika Grütters , a német szövetségi kormány kulturális államminisztere a washingtoni megállapodás aláírásának huszadik évfordulója alkalmából hétfőn Berlinben rendezett konferencián fordulópontnak nevezte az 1998-ban kötött megállapodást, melynek keretein belül

A megállapodás révén Németország húsz éven keresztül folyamatosan javította a nácizmus idején elrabolt műkincsek felkutatását és visszaszolgáltatását célzó munka feltételeit, ennek pedig meg is lett az eredménye: húsz év alatt 17 420 kulturális jószágot - műalkotást, műkincs értékű használati tárgyat, könyvet és egyéb dokumentumot - juttattak vissza a jogos tulajdonosnak.

Grütters azt is hozzátette, Némteország még tovább fokozza az erőfeszítéseit az ügyben. Idén és jövőre 17 millió eurót fordítanak erre szövetségi forrásból, és felállítanak egy központi tanácsadó szolgálatot is, ami a náci rendszer áldozatainak nyújt majd segítséget.

Emellett kiemelte azt is, hogy az állam mellett a kulturális javakat őrző intézmények részéről is több erőfeszítés szükséges, mert, mint mondta, a múzeumokat és a magángyűjtemények tulajdonosait is joggal ítélik meg annak alapján, hogy miként viszonyulnak az adott gyűjtemény történelmi hátteréhez.

A washingtoni alapelvekhez és a 2009-ben a Prága melletti Terezínben tartott utókonferencián elfogadott Terezíni Nyilatkozathoz 46 ország csatlakozott. Ezzel kötelezettséget vállaltak az egykor a nácik által elrabolt kulturális javak azonosítására, a jogos tulajdonosok felkutatására, és arra, hogy vagy visszaadják az értékeket, vagy a visszaszolgáltatást kiváltó egyéb, méltányos megoldást találnak.

Rovatok